Oferte City Break - City Break Timisoara, Banat, Romania 🌆 2024

Timișoara - Descoperiți farmecul orașului de pe Bega

    Orașul Timișoara se bucură de o istorie îndelungată, pe actuala vatră a orașului fiind descoperite urmele unor așezări antice. În jurul secolului al XII-lea, în jurul orașului au fost ridicate cetăți fortificate, menite să protejeze orașul de cotropitori. Orașul s-a dezvoltat vertiginos sub stăpânirea lui Carol Robert de Anjou, regele Ungariei, iar în timpul secolului al XIV-lea, a fost pentru o scurtă perioadă capitala regatului ungar. În anul 1552, Timișoara a fost cucerită de otomani, rămânând pentru circa două secole sub stăpânire otomană. În anul 1716, Timișoara a fost cucerită de către Imperiul Habsburgic, iar apoi începe dezvoltarea și reconstrucția orașului, aceasta devenind capitala Banatului, orașul devenind un centru multicultural și multiconfesional.  Odată cu construcția canalului navigabil Bega, orașul se dezvoltă intens sub raport economic și al comerțului, ajungând să fie supranumit „Mica Vienă. Chiar și în prezent, orașul este considerat ca fiind capitala Banatului. În anul 1716, orașul a fost cucerit de către austrieci și turci. După finalizarea Primului Război Mondial, Timișoara a intrat în componența României, iar în anul 1898, a jucat un rolul precumpănitor în declanșarea Revoluției, care a dus apoi la căderea regimului comunist. Evacuarea unui pastor timișorean a constituit pretextul pentru declanșarea revoltei populare din Timișoara, care apoi a luat forma unei revoluții. În data de 20 decembrie 1989, Timișoara a fost declar primul oraș eliberat de sub comunism, în urma unei confruntări sângeroase soldate cu 126 de morți. O săptămână mai târziu regimul ceaușist avea să fie îndepărtat de la putere.

   Din punct de vedere geografic, orașul Timișoara este amplasat în sud-estul Câmpiei Panonice, relieful de câmpie fiind întrerupt doar de albia râului Bega. Altitudinea maximă  este de 95 de metri și se înregistrează în cartierul Între Vii, iar cea minimă este situată în vestul cartierului Mehala, cu 84 de metri. În spațiu timișorean, predomină pădurile de stejar, fiind prezente, de asemenea, areale împădurite cu cer și gârniță. De-a lungul râurilor își face apariția vegetația de luncă, caracterizată prin arbori de esență moale precum: sălcii, plopi și anini. La circa 20 de kilometri de orașul Timișoara este situat Parcul Dendrologic Bazoșu Nou, care se întinde pe o suprafață de circa 60,4 hectare.

poza Timișoara - Descoperiți farmecul orașului de pe Bega

  Timișoara este un oraș extrem de frumos, fiind supranumit și „Mica Vienă, „Inima Banatului, „Orașul de pe Bega și „Orașul Florilor. Turiștii vor fi cu adevărat încântați să descopere colțuri plăcute, piațete cu aer boem, clădiri istorice și parcuri pline de flori multicolore. Centrul orașului Timișoara este absolut spectaculos, acesta este cunoscut și ca Piața Victoriei sau Piața Operei. Aici sunt amplasate o serie de clădiri istorice, care amintesc de gloria orașului de altădată, printre acestea situându-se: Palatul Camerei de Comerț și Industrie, Palatul Lloyd, Palatul Marbl, Palatul Dauerbach, Palatul Loffler, Palatul Hilt-Vogel, Palatul Weiss și Palatul Szechenyi. Cea mai mare parte a construcțiilor din această parte a orașului sunt construite în stil baroc vienez, însă veți observa și clădiri în stil neo-bizantin și Art Nouveau. În majoritatea acestor clădiri monumentale funcționează, în prezent, restaurante, magazine sau diferite instituții. Una dintre cele mai frumoase clădiri ale Timișoarei este reprezentată de clădirea Palatului Culturii, unde funcționează Opera Națională Română, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Teatrul German de Stat. Clădirea a fost avariată în urma incendiilor din anul 1880 și 1920, rămânând intacte doar aripile. De reconstrucția clădirii s-a ocupat arhitectul Duiliu Marcu, lateralele fiind păstrate în stil Renaissance, iar la fațada principală s-a mers pe stilul neo-bizantin.

   Catedrala Mitropolitană din Timișoara este dispusă în partea de sud a pieței, marcând una dintre intrările în oraș. Catedrala atrage toate privirile, impresionând prin arhitectura somptuoasă ce îmbină stilul bizantin și stilul moldovenesc. Catedrala a fost construită între anii 1936-1941, însă pare mai degrabă o construcție de secol XVI.  Finisajele interioare au fost finalizate abia în anul 1956. Cele 11 turnuri oferă catedralei un plus de eleganță, cel mai înalt dintre ele măsoară nu mai puțin de 83,7 metri. Clădirea măsoară 96 de metri înălțime, iar la slujbele celebrate aici pot lua parte până la 5000 de persoane. Interiorul este impresionat, iar datorită prezenței sculpturilor și icoanelor de lemn, a fost declarată monument de artă. În timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, în perioada 30-31 octombrie 1944, aviația germană a bombardat orașul, 6 bombe fiind destinate să distrugă catedrală. Din fericire, una singură a explodat în apropiere, însă a produs pagube minore. Faptul că structura catedralei a rezistat exploziei este văzut drept o minune. În timpul regimului comunist s-a încercat mutarea catedralei, însă datorită celor 1000 de piloni de beton armat, acest lucru nu a fost posibil. La subsolul catedralei a fost organizată o colecție de artă bisericească bănățeană veche și o colecție de icoane de reală valoare. Pe spațiul verde din centrul Timișoarei au fost amplasate numeroase grădini cu flori și replici ale anumitor monumente istorice celebre, precum Lupoaica cu puii, dar și o fântână arteziană. Piața este o zonă exclusiv pietonală, fiind, în permanență, înțesată de oameni, care se plimbă sau se relaxează la una dintre cafenele elegante de pe margini.  

poza Timișoara - Descoperiți farmecul orașului de pe Bega

Locuri instagramabile din Timișoara

Nu putem spune că Timișoara este cel mai instagramabil oraș, dar asta nu înseamnă că pe cuprinsul său nu veți descoperi câteva locuri extrem de fotogenice. Timișoara poate fi fotografiată în orice perioadă a anului, însă este cu atât mai fermecătoare în timpul primăverii. 

Citeste mai mult.

Cele mai apreciate unități de cazare de pe cuprinsul orașului Timișoara

Indiferent că vă aflați în Timișoara pentru a descoperi orașul, care are foarte multe de oferit, fie că vă aflați într-o călătorie în interes de afaceri, cu siguranță aveți anumite preferințe în ceea ce privește unitățile de cazare. Online-ul este o parte importantă a vieții noastre, motiv pentru care majoritatea turiștilor își doresc, în principal, să aibă acces gratuit la WiFi. Apoi, situându-se facilități  precum restaurante, baruri, centre fitness și centre spa. 

Citeste mai mult.

Cele mai populare restaurante, baruri și cluburi din Timișoara

Timișoara este un oraș înțesat de studenți, tineri și cu chef de distracție, iar aceștia fac ca viața de noapte a orașului să fie vibrantă. Turiștii care vizitează „orașul de pe Bega” vor putea alege dintr-o multitudine de cluburi, baruri și terase, care se evidențiază datorită muzicii bune și a atmosferei incendiare, nu e de mirare că orașul atrage mii de turiști în fiecare lună a anului.

Citeste mai mult.

Câteva locuri pe care le puteți vizita în timpul sejurului în Timișoara

   Orașul Timișoara este înțesat de obiective turistice, acesta beneficiind de un patrimoniu istoric ce însumează peste 14.000 de clădiri istorice. Acest aspect situează Timișoara în topul celor mai încântătoare orașe de pe teritoriul României. În cadrul Timișoarei actualitatea se completează perfect cu istoria formând un creuzet care, an de an, atrage zeci de mii de vizitatori.

Citeste mai mult.