Termeni si conditii

Termeni şi condiţii de utilizare a website-ului travos.ro

Informaţiile prezentate în continuare sunt foarte importante şi vă rugăm să le citiţi cu atenţie înainte de a utiliza site-ul travos.ro.
Site-ul este deţinut şi administrat de S.C. Sunair Consulting S.R.L. ‒ Agenţia de turism Book & Travel, cu sediul social în sat Rediu, comuna Rediu, parcela cu număr cadastral 1433/2, demisol, camera 1, jud. Iași, telefon 0376 444 888. Vă rugăm să luaţi la cunoştinţă că toată corespondenţa privind Serviciul de Relaţii cu Clienţii va trebui trimisă la adresa: Str. Strapungere Silvestru, Nr. 16, Bloc T1B, Parter, Iasi, Romania.
Utilizând acest website sau comandând serviciile turistice prin intermediul call center-ului sau email, sunteţi de acord în totalitate cu aceşti Termeni şi Condiţii, fără nici o altă restricţie.
Dacă nu sunteţi de acord sau nu acceptaţi, fără limitări sau calificări, Termenii şi Condiţiile acestui website, vă rugăm să nu continuaţi accesarea website-ului.

Drepturile utilizatorului
Utilizatorul travos.ro are dreptul să vizualizeze site-ul, să tipărească parţi ale conţinutului site-ului pe suport de hârtie şi să salveze pagini în format electronic doar în scopuri personale, non-comerciale.

Obligaţiile utilizatorului travos.ro
Utilizatorul travos.ro nu are dreptul să folosească (în forma existentă sau modificată) în scop comercial conţinutul site-ului.
Utilizatorul travos.ro nu are dreptul să înlăture notificarea despre drepturile de autor şi/sau marca înregistrată de pe copiile conţinutului. Copiile vor fi făcute doar conform termenilor de utilizare.
Utilizatorul travos.ro nu are dreptul de a crea baze de date sau manuale prin descarcarea pagină cu pagină a conţinutului site-ului.
Solicitările privind republicarea sau redistribuirea de conţinut vor fi adresate către Sunair Consulting la adresa webmaster@travos.ro

Serviciile oferite prin travos.ro
Sunair Consulting prin site-ul travos.ro vă pune la dispoziţie un sistem de rezervări online care oferă posibilitatea de a căuta şi verifica disponibilităţi pentru servicii turistice şi vă permite să efectuaţi rezervările solicitate.
Orice rezervare efectuată pe site-ul travos.ro va fi considerată drept intenţia dumneavoastră de a achiziţiona un anumit produs sau servicu turistic de la furnizorii de servicii turistice. Dacă cererea dumneavoastră va fi acceptată, veţi primi o confirmare pe e-mail de la noi şi va intra în vigoare acest contract. Termenii şi condiţiile furnizorilor de servicii turistice (incluzand regulile de transport ale pasagerilor impuse de către companiile aeriene) se vor aplica adiţional Termenilor şi Condiţiilor acestui site.

Informaţiile publicate pe site
Sunair Consulting oferă prin intermediul site-ului travos.ro informaţii cu titlu general, cu scop consultativ. Vă rugăm notaţi că informaţiile publicate pe site pot fi modificate oricând.
Sunair Consulting nu garantează că informaţia de pe site (incluzând, dar fără limitare, tarifele, descrierile sau datele) nu poate avea erori sau lipsuri, dar vom depune tot efortul să corectam erorile (corectabile) de indată ce ne sunt aduse la cunoştinţă.

Limba de publicare a informaţiilor
Echipa Sunair Consulting depune toate eforturile ca toate informaţiile relevante privind serviciile oferite şi termenii aplicabili să fie publicate în limba română, însă datorită faptului că unele informaţii sunt preluate din anumite sisteme de rezervări internaţionale, anumite informaţii, condiţii aplicabile anumitor servicii sau alte detalii ce influenţează utilizarea în bune condiţii a serviciilor oferite să fie în limba engleză. În cazul în care există orice neclarităţi, vă rugăm să ne contactaţi telefonic la (+40) 23 223 2382 pentru a primi asistenţă de la unul din consultanţii nostri.

Condiţiile furnizorilor de servicii turistice
Orice rezervare sau cerere de rezervare efectuată pe site sau prin call-center va fi considerată drept intenţia dumneavoastră de a achiziţiona un anumit produs sau serviciu turistic de la Sunair Consulting. Dacă cererea dumneavoastră va fi acceptată, veţi primi un e-mail de confirmare de la Sunair Consulting şi va intra în vigoare acest contract.
Eliberarea voucherelor pentru hoteluri, asigurarea de suport telefonic şi orice alte acţiuni ce necesită intervenţie umană se va face în timpul programului de lucru Sunair Consulting.
Toate serviciile turistice publicate pe site sunt în funcţie de disponibilitatea furnizorilor de servicii turistice. Termenii şi condiţiile furnizorului de servicii turistice (incluzând regulile de transport al pasagerilor impus de liniile aeriene, orele de intrare/ieşire din hotel, condiţiile de anulare/modificare a serviciilor turistice) se vor aplica adiţional Termenilor şi Condiţiilor acestui site.
Termenii furnizorilor de servicii turistice pot include prevederi referitoare la diferite proceduri de plată, obligaţii, anulări, modificări ale rezervărilor şi restituiri de bani (dacă este cazul) ori restricţii de altă natură. Unele companii aeriene pot impune taxe suplimentare cum este taxa Transit-without-visa. Sunair Consulting nu este responsabilă pentru costurile care pot să apara în momentul transferurilor de la un aeroport/terminal la altul. De asemenea, unele hoteluri pot colecta diferite taxe locale. Dacă utilizaţi opţiunea "Cereri speciale / Special Requests" (cu titlu exemplificativ, dar fără a se limita la: loc pentru persoane cu handicap, servicii transport minori neînsoţiţi, transport bagaje speciale, cameră fumători/nefumători, pătuţ în cameră pentru copil), Sunair Consulting nu garantează confirmarea acestor cereri, dar le va trimite către furnizorul de servicii turistice.
La momentul navigării dumneavoastră în site, veţi putea observa referiri către diferite condiţii aplicabile ofertelor speciale. Vă rugăm să citiţi cu atenţie aceşti termeni, dar vă rugăm să luaţi legătura cu Sunair Consulting pentru detalii complete.
Sunteţi direct responsabil pentru respectarea condiţiilor impuse de furnizorul serviciilor turistice privind timpii de îmbarcare, reconfirmarea zborurilor sau a oricăror alte reguli. Vă rugăm să notaţi că timpul minim de îmbarcare (înaintea plecării) recomandat de companiile aeriene, este de 120 minute pentru zborurile în Europa, 180 minute pentru zborurile în afara Europei, respectiv 90 minute pentru zborurile pe teritoriul României. Unele companii aeriene doresc să reconfirmaţi zborul cu cel puţin 72h înainte de plecare. Nerespectarea acestei reguli poate duce la anularea rezervării dumneavoastră de zbor.

Alte informatii

Pentru mai multe informatii cu privire la modalitatea de rezervare, modalitatile de plata, documentele de calatorie etc, va rugam sa consultati pagina cu “intrebari frecvente” aflata la urmatorul link.


Rezervarea biletelor de avion
Rezervarea biletelor de avion se poate face online, direct pe site-ul Sunair Consulting sau prin intermediul call-center-ului. Orice rezervare efectuată pe site sau telefonic prin call-center, se supune acceptării prezentelor Termeni şi Conditii şi condiţiilor speciale impuse de companiile aeriene şi care vă sunt prezentate în email-ul de confirmare a rezervării sau telefonic de către consultanţii Sunair Consulting.
Pentru anumite zboruri (low cost, combinaţii de companii aeriene de linie şi low cost, alte combinaţii de zboruri), rezervările nu se pot confirma pe site, de aceea solicitarea dumneavoastră va consta într-o cerere de rezervare care va fi procesată ulterior de către consultanţii Sunair Consulting. Aceştia vă vor comunica disponibilitatea locurilor şi tariful biletelor care se pot confirma.
Pentru emiterea biletelor de avion, este necesară plata efectuării acestora. Sunair Consulting vă pune la dispoziţie o multitudine de modalităţi de plată, în funcţie de condiţiile impuse de fiecare companie în parte.
În momentul efectuării rezervării, vi se vor comunica termenele de plată puse la dispoziţie de companiile aeriene. Pentru rezervările de linie, cele mai multe companii de linie solicită ca plata biletelor să fie făcută în maxim 24 până la 48 ore, timp în care Sunair Consulting vă garantează disponibilitatea locurilor şi a tarifelor. Aceste informaţii le veţi găsi disponibile pe pagina şi în email-ul de confirmare a rezervării. Dacă plata nu este efectuată în intervalul comunicat, compania aeriană îşi rezervă dreptul de a anula biletele automat.
Pentru biletele low cost, nu se pot efectua rezervări fără ca plata să fie înregistrată în conturile Sunair Consulting, prin urmare Sunair Consulting nu vă garanteaza rezervarea locurilor şi a tarifelor comunicate în momentul cererii de rezervare. Acestea vor fi garantate doar după ce plata este efectuată şi biletele sunt emise.
Atentie: între momentul efectuării cererilor de rezervare pe site sau telefonic şi momentul achitării biletelor de avion şi vizualizării plăţii în contul Sunair Consulting de către angajaţii săi, pot apărea modificări de tarife sau locurile pot să nu mai fie disponibile. În aceste situaţii, Sunair Consulting va anunţa pasagerii şi vor comunica următorul tarif sau vor propune variante noi de zbor care să satisfacă nevoile acestora.

Anulări / Modificări
În cazul în care doriţi anularea sau modificarea serviciului rezervat sau achiziţionat (şi furnizorul de servicii turistice permite acest lucru), este responsabilitatea dumneavoastră de a informa în scris sau telefonic Sunair Consulting despre intenţiile dumneavoastră. În anumite cazuri este posibil să nu puteţi anula / modifica anumite servicii turistice sau va trebui să respectaţi anumite cerinţe pentru aceste acţiuni.
Sunair Consulting sau furnizorul de servicii turistice acceptă toate formele de cereri scrise. Sunair Consulting sau furnizorul de servicii turistice nu pot anula / modifica serviciul turistic înainte de a primi cererea dumneavoastră fermă. Puteţi anula rezervarea dumneavoastră prin intermediul site-ului în concordanţă cu Termenii şi Condiţiile furnizorului de servicii turistice.
În eventualitatea modificării unei rezervări (incluzând, dar fără a se limita, anulări, restituiri de sume, schimbări de nume), Sunair Consulting îşi rezervă dreptul de a aplica anumite taxe pentru a acoperi costurile administrative care pot rezulta din această acţiune. Aceste taxe diferă faţă de taxele impuse direct de către furnizorul de servicii turistice.
În caz de fortă majoră şi nu numai, compania aeriană poate anula sau întârzia zborul şi să anuleze rezervarea fără a notifica în prealabil pasagerul urmând ca banii să îi fie restituiţi pasagerului sau să i se propună noi variante de zbor. În toate aceste cazuri, pasagerul fie va fi informat direct de compania aeriană, fie de către reprezentanţii Sunair Consulting.

Bagaje
Fiecare companie aeriană are propriile reguli de transport a bagajelor. Aceste informaţii vă sunt prezentate pe site, în timpul procesului de rezervare sau de către consultanţii Sunair Consulting, telefonic.
Pentru unele companii aeriene, bagajul de mână şi/sau cală este inclus în tariful comunicat pe site. Pentru companiile low cost şi pentru unele companii de linie, bagajele sunt taxate separat faţă de preţul biletelor şi aceste informaţii vă vor fi furnizate în timpul procesului de rezervare. Bagajele pot fi achiziţionate în momentul efectuării rezervării sau ulterior emiterii biletelor de avion, dar nu mai târziu de efectuarea check-in-ului.
Fiecare companie aeriană are dimensiuni diferite (numărul de kilograme sau lungime / lătime / înălţime) pentru bagajele de mână sau de cală. În cazul în care nu vă încadraţi în aceste dimensiuni, compania aeriană are dreptul de a vă taxa suplimentar.

Check-in
Check-in-ul la aeroport poate fi efectuat atât pentru companiile de linie cât şi pentru cele low cost, însă pentru cele low cost se plăteşte o taxă suplimentară. Pentru a evita achitarea unei taxe suplimentare, Sunair Consulting vă recomandă să efectuaţi check-in-ul online. Informaţiile despre efectuarea check-in-ului online vă vor fi comunicate de agenţii Sunair Consulting în momentul efectuării rezervării.


Condiţii generale de Rezervare Vânzare a biletelor de avion

I. REZERVĂRI DE LOCURI

1.1.    Rezervările de locuri pentru zboruri se fac cu ajutorul sistemelor internaţionale computerizate de rezervări, care permit accesul agenţiei la baza de date a companiei şi rezervarea efectivă a locurilor pentru o anumită cursă în favoarea potenţialilor pasageri.

1.2.    Rezervările sunt gratuite şi se fac înaintea datei de plecare.

1.3.    O dată cu efectuarea rezervării, pasagerul va primi de la agenţie informaţii referitoare la preţul zborului (valabil la data rezervării, incluzând şi taxele de aeroport, taxe combustibil, tarifele de servicii ale Book & Travel), precum şi informaţiile referitoare la condiţii, restricţii şi reguli aplicabile biletului de avion ce poate fi cumpărat în baza respectivei rezervări.

1.4.    Toate condiţiile, regulile şi restricţiile aplicabile unui bilet de avion sunt cele dictate de compania aeriană, de politica de tarife de serviciu a Book & Travel, precum şi de alţi factori (de ex. obligaţia deţinerii vizei), independenţi de voinţa agenţiei. Aceste reguli, precum şi preţul biletului de avion, se pot modifica, prin voinţa celor ce le‐au impus, până în momentul cumpărării efective a biletului, fără ca agenţia să poată fi făcută în vreun fel răspunzătoare.

II. EMITEREA BILETELOR DE AVION. MODALITĂŢI DE PLATĂ

2.1.    Emiterea biletelor de avion rezervate şi plata acestora se fac conform condiţiilor impuse de către fiecare companie aeriană în parte. Pasagerul are obligaţia să se informeze despre termenul până la care rezervarea sa este valabilă ţi să se prezinte în termen pentru achitarea biletului pentru a intra în posesia acestuia. Termenele pot fi schimbate oricând de companie, situaţie în care agenţia va anunţa pasagerul despre modificare, fără a putea fi, însă, făcută răspunzătoare în vreun fel de către acesta pentru o eventuală anulare.

2.2.    Raportul contractual între agenţie şi pasager apare în momentul în care pasagerul a achitat biletul de avion şi a intrat în posesia acestuia. Înainte de a achita efectiv biletul, pasagerul are obligaţia să se informeze la agenţie despre toate condiţiile şi restricţiile aplicabile acelui bilet şi să citească prezentele condiţii generale.

2.3.    Pasagerul poate plăti biletul de avion în LEI, USD, EUR, la cursul de schimb utilizat de agenţie în ziua respectivă.

III.      PREŢURILE BILETELOR DE AVION

3.1.    Preţurile biletelor de avion comercializate prin agenţie sunt rezultatul unui sistem complex de reguli tarifare, tarife contractuale, tarife publicate în sistemele centralizate de rezervări, tarife speciale, tarif de serviciu al Book & Travel, etc. În aceste condiţii, fiecare zbor în parte presupune calcularea de către agentul specializat al preţului aplicabil biletului de avion respectiv. Acelaşi zbor, cu aceeaşi companie poate genera preţuri diferite.

Dată fiind infinitatea de preţuri aplicabile biletelor de avion, acestea, ca şi regulile aplicabile lor, nu pot fi afişate sau publicate. De asemenea, informaţiile referitoare la reguli, care provin din comunicările scrise sau transmise computerizat de către companie, prin sistemele de rezervare centralizate sau direct la agenţie, au un caracter continuu, modificările pot fi permanente, drept pentru care ele nu pot fi traduse şi publicate în vreun înscris.

3.2.    Preţurile de vânzare nu sunt neapărat înscrise pe biletele de avion. Între preţul înscris pe biletul de avion şi cel efectiv încasat de agenţie, pot apărea diferenţe semnificative, care decurg din regulile de emitere a biletelor de avion stabilite de companie precum şi din politica de tarife de serviciu a Book & Travel.

Preţul unui bilet de avion devine ferm, împreună cu toate condiţiile aplicabile lui, numai în momentul în care este înscris pe documentul de încasare întocmit de agenţie.

3.3.    Biletele de avion emise de agenţie sunt proprietatea I.A.T.A. ‒ BSP România ‒ în calitate de reprezentant al companiilor aeriene membre, încasările aferente biletelor vândute se decontează catre I.A.T.A. BSP România, drept pentru care agenţia nu poate fi făcută răspunzătoare despre modul în care a stabilit preţul unui bilet de avion decât de către acest organism sau de către compania pentru care a emis biletul.

3.4.    Preţul oricărui bilet de avion presupune condiţii, reguli şi restricţii speciale aplicabile călătoriei la care se referă documentul respectiv în mod special. Pasagerul are obligaţia să se informeze despre aceste reguli înainte de a cumpăra respectivul bilet. După cumpărarea biletului se consideră că pasagerul a luat la cunoştinţă despre toate aceste reguli, el nu mai poate pretinde că nu a fost informat, odată ce a intrat în posesia biletului de avion.

3.6. Preţul biletului de avion include de regulă taxele de aeroport, taxe combustibil. Există, însă, situaţii, independente de vointa agenţiei, în care, pe parcursul călătoriei i se pot solicita pasagerului şi alte taxe, care nu au fost percepute iniţial, situaţie în care agenţia nu poate fi făcută răspunzătoare.

IV. BILETUL DE AVION

4.1.    Biletul de avion este documentul, înscrisul sau convenţia electronică în baza căreia se efectuează zborul. Biletul de avion este emis de agenţie dar este proprietatea companiei aeriene pentru care a fost emis.

4.2.    Condiţiile contractului şi informaţiile înscrise pe biletul de avion completează prezentele condiţii generale. Se consideră că pasagerul care a intrat în posesia biletului de avion a luat la cunoştinţă toate aceste informaţii.

V. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR

5.1.    Agenţia este răspunzătoare de emiterea corectă a biletelor de avion şi de informarea cu bună credinţă a pasagerului asupra condiţiilor aplicabile biletului de avion vândut.

5.2.    Informarea pasagerilor se va realiza prin afişarea la loc vizibil în agenţie a prezentelor condiţii generale de vânzare a biletelor de avion precum şi prin prezentarea, la cererea expresă a pasagerului, a condiţiilor speciale de transport ale companiei, aplicabile zborului în cauză, fără a fi nevoie de o semnătură a pasagerului care să certifice că a fost informat.

5.3.    Pasagerul este obligat să citească prezentele condiţii generale afişate în agenţie înainte de a cumpăra biletul de avion. Biletul de avion, o dată cumpărat, se presupune că pasagerul a luat la cunoştinţă despre toate informaţiile legate de biletul respectiv, el nemaiputând să invoce ulterior necunoaşterea acestora şi să pretindă eventuale despăgubiri agenţiei.

5.4.    Pasagerul este obligat să se prezinte la îmbarcarea pentru zbor cu cel puţin 1 ora şi 30 de minute înainte de ora plecării, pentru a i se putea întocmi formalităţile necesare.

5.5.    Agenţia nu este răspunzătoare şi nu i se pot pretinde despăgubiri pentru că pasagerul nu a zburat, în următoarele condiţii:

‐ pasagerul nu s‐a prezentat la timp pentru îmbarcare (1 ora şi 30 min înainte de ora plecării înscrisă pe bilet)

‐ pasagerul este refuzat la îmbarcare datorită unor probleme legate de documentele sale personale (inclusiv lipsă viză de intrare pentru ţara de destinaţie, viză falsă, paşaport cu interdicţie etc.) sau în situaţia unui refuz nejustificat al autorităţilor de a permite călătoria

‐ alte împrejurări sau cazuri de forţă majoră, pe care agenţia nu le putea prevedea sau evita

5.6.    Agenţia nu este răspunzătoare pentru întârzieri sau modificări de orar ale companiei aeriene pentru care s‐a emis biletul, pentru calitatea zborului sau pentru servicii aferente zborului (ex: pierderi de bagaje), obligaţii care cad direct în sarcina companiei. În astfel de situaţii, pasagerul se va adresa direct companiei transportatoare, care va despăgubi pasagerul în conformitate cu reglementările  internaţionale.

5.7.    Pasagerul poate renunta la biletul de avion cumpărat în orice moment, înainte de data plecării. Indiferent de motivul renunţării, regula presupune că pasagerului i se va aplica o penalizare conform regulei tarifare. Dacă regulile companiei permit condiţii de returnare mai avantajoase, agenţia va aplica aceste reguli, în favoarea pasagerului.

5.8.    Pasagerul poate modifica biletul iniţial cumpărat în condiţiile stabilite de compania pentru care a fost emis biletul, pentru fiecare caz în parte.

5.9.    Pasagerul nu poate utiliza numai părţi componente ale zborului aferent biletului cumpărat. Neprezentarea pasagerului la primul zbor se consideră renunţare la bilet şi i se aplică prevederile din prezentele condiţii generale.

5.10.   Pasagerul nu poate transmite biletul de avion unei terţe persoane.

5.11.   Neprezentarea la zbor presupune pierderea biletului de avion, cu o penalizare de 100% din valoarea biletului.

5.12.   În situaţia în care pasagerul, din vina sa, utilizează doar parţial zborurile înscrise în biletul de avion cumpărat, el nu va putea pretinde despăgubiri de nici un fel agenţiei sau companiei pentru care s‐a emis biletul.

5.13.   Pasagerul are obligaţia să se asigure că este în regulă din punct de vedere al tuturor formalităţilor necesare călătoriei (poliţie, vamă, sănătate, paşaport, viză, etc.), agenţia neavând nici o răspundere în faţa pasagerului din acest punct de vedere. Refuzul la îmbarcare dintr‐unul din aceste motive cade în sarcina exclusivă a pasagerului, fără ca acesta să poată pretinde despăgubiri agenţiei.

5.14.   Agenţia va informa de bună credinţă pasagerul asupra formalităţilor necesare călătoriei solicitate, conform informaţiilor furnizate de sistemul computerizat de rezervare, dar nu poate fi făcută responsabilă asupra veridicităţii acestor informaţii şi nici trasă la răspundere pentru a le fi oferit sau nu, deoarece serviciul de informare este unul oferit suplimentar şi nu are legatură cu serviciul de emitere a biletului de avion.

5.15.   Agenţia nu este răspunzătoare pentru pagube sau inconveniente produse pasagerului în timpul zborului sau datorită unor modificări de orar, întârzieri ale zborurilor etc., împrejurări care se află dincolo de controlul şi voinţa agenţiei.

5.16.   Datorită situaţiei create prin cererile masive de azil politic sau rămânerile ilegale în ţările din Vest, autorităţile tuturor statelor, chiar în prezenta vizei de intrare eliberată de ambasadele ţărilor respective în România, pot refuza fără explicaţii să permită trecerea frontierei, respectiv îmbarcarea în avion a pasagerului. În astfel de situaţii, agenţiei nu i se pot solicita despăgubiri, deoarece imposibilitatea efectuării transportului se datorează faptei unui terţ.

VI. RECLAMAŢII

6.1.    Orice reclamaţie cu privire la biletul de avion cumpărat se va face în scris, în termen de maxim 7 zile de la data producerii evenimentului reclamat.

6.2.    Reclamaţiile care nu sunt făcute în scris nu vor fi luate în considerare.

6.3.    Agenţia va transmite reclamaţia respectivă companiei aeriene pentru care a fost emis biletul iar soluţia dată aparţine companiei aeriane, în calitate de proprietară a biletului.

‐ Agenţia va informa pasagerul despre soluţia dată de companie reclamaţiei, în scris, în termen de 3 zile de la primirea răspunsului de la companie.

‐ În situaţia în care pasagerul nu este mulţumit cu răspunsul primit el se va adresa direct companiei aeriene care a efectuat zborul.

6.4.    Pasagerul va fi despăgubit direct de către compania aeriană în toate cazurile în care aceasta decide acest lucru, agenţia nefiind obligată să intermedieze astfel de despăgubiri.

6.5.    Orice reclamaţie se va face de către pasager în conformitate cu prezentele condiţii generale de vânzare a biletelor de avion.

VII.     DISPOZIŢII FINALE

7.1.    Prezentele condiţii generale sunt realizate în conformitate şi se completează cu prevederile CONVENŢIEI DE LA VARŞOVIA , în care România este parte semnatară, în conformitate cu prevederile art. 11, aliniatul 2 din CONSTITUŢIA ROMÂNIEI.

7.2.    Afişarea în agenţie a prezentelor condiţii generale presupune obligativitatea pasagerului de a le citi. Se consideră că pasagerul care a cumpărat biletul de avion a luat la cunoştinţă despre conţinutul acestor condiţii şi el nu va mai putea invoca ulterior necunoaşterea lor sau lipsa de informare.

7.3.    Prezentele condiţii generale vor fi aplicabile şi opozabile terţilor în toate situaţiile stipulate în cuprinsul lor.

 

REGULI  ALE  UNIUNII  EUROPENE  PRIVIND  SECURITATEA  PE AEROPORTURI     

Pentru a vă proteja împotriva noilor ameninţări cu explozibili lichizi, Uniunea Europeana (UE) a adoptat o serie de reguli care restrictionează cantitatea de lichide pe care le puteti trece prin punctele de control de securitate. Aceste reguli se aplică la toţi pasagerii care pleacă de pe aeroporturi din UE indiferent de destinaţia acestora. Aceasta înseamnă că la punctele de control de securitate se vor face verificări legate de substanţele lichide pe care doriţi să le transportaţi, suplimentar faţă de alte obiecte interzise. Totuşi, noile reguli nu limitează cantitatea de lichide pe care le puteţi cumpăra din magazinele aflate dincolo de locul unde prezentaţi taloanele de îmbarcare sau de la bordul aeronavelor operate de o companie aeriana din UE.

Noile reguli se aplică pe toate aerporturile din UE, precum şi din Norvegia, Islanda şi Elveţia, şi sunt valabile pănă la o înştiinţare în prealabil.       

CÂND ÎMPACHETAŢI

Vi se va permite să luaţi doar cantităţi mici de lichide în bagajul de mână. Aceste lichide trebuie să fie în recipiente individuale de maximum 100 mililitri fiecare. Trebuie să puneţi aceste recipiente într-un ambalaj din material plastic transparent, care se poate reînchide, dar nu mai mult de un litru per pasager.  

La aeroport, pentru a veni în ajutorul operatorilor de control de securitate, trebuie să prezentaţi operatorului pentru examinare toate lichidele pe care le aveţi, în punctele de control, să dezbrăcaţi jacheta şi / sau pardesiul. Acestea vor fi controlate separate, să  scoateţi computerele portabile şi alte echipamente electrice mari din bagajul de mănă. Acestea vor fi scanate separat. Lichidele includ:

 • apă şi alte băuturi, supe, siropuri
 • parfumuri
 • geluri, inclusiv geluri de par şi de baie
 • paste, inclusiv pastă de dinţi
 • mascara
 • creme, loţiuni şi uleiuri
 • spray-uri
 • conţinutul ambalajelor presurizate, inclusiv spuma de  ras,  alte  spume  şi deodorante
 • amestecuri lichid-solide
 • orice alt articol cu consistenţă similară

AVEŢI DREPTUL: să împachetaţi lichide în bagajele de cală (noile reguli se aplică doar pentru bagajele de mână), să luaţi în bagajul de mână medicamente (vi se va cere reteta) şi substanţe pentru dietă, inclusiv hrană pentru copii, pentru folosinţa în timpul călătoriei, să cumpăraţi lichide cum ar fi băuturi sau parfumuri ori dintr-un magazin de pe un aeroport din UE, situat înainte de locul unde prezentaţi talonul de îmbarcare sau de la bordul aeronavelor operate de o companie aeriană din UE. Dacă sunt vândute în ambalaje speciale, sigilate, nu le deschideţi înainte de a vi se face controlul de securitate  altfel, conţinutul acestora poate fi confiscat. (Dacă sunteţi în tranzit printr-un aeroport din UE, nu deschideţi ambalajul înainte de controlul de securitate la aeroportul de transfer, sau la ultimul, dacă tranzitaţi mai mult decât o dată). Dacă aveţi orice îndoială, vă rugăm să întrebaţi la compania aeriană sau la agenţia de turism înaintea călătoriei.

Vă rugăm să cooperaţi cu personalul companiei, cât şi cu cel de securitate din cadrul aeroportului.


Oferte turistice de tip city break
Fiind vorba despre o vacanţă de weekend sau pentru un weekend prelungit, Sunair Consulting pune la dispoziţia clienţilor săi o modalitate foarte comodă de a-şi personaliza vacanţa. De regulă, o ofertă de tip city break oferită de Sunair Consulting este formată din următoarele servicii turistice: transport (se preferă avionul), cazare cu mic dejun, asigurare medicală. Oferta este variată, pentru orice destinaţie solicitată de client.
În scop de marketing şi pentru a reduce din timpul de cautare separat al serviciilor turistice incluse într-un city break, Sunair Consulting oferă clienţilor săi posibilitatea de a vizualiza aceste servicii prezentate într-un singur pachet ofertă. Serviciile incluse într-un city break pot fi achiziţionate separat, fiind vorba de aceleaşi servicii prezentate în oferta de pe site sau clienţii pot solicita o ofertă personalizată şi în acest caz, serviciile turistice pot fi diferite de cele promovate pe site.
Termenii şi Condiţiile rezervării diferă în funcţie de fiecare produs turistic inclus în oferta de tip city break şi acestea depind de regulile impuse de partenerii furnizori de servicii turistice cu care colaboreaza Sunair Consulting. Menţionăm că rezervările se vor face în funcţie de disponibilitatea acestora la partenerii Sunair Consulting şi în funcţie de Termenii şi Condiţiile companiei menţionate pe site-ul Sunair Consulting sau de către operatorii Sunair Consulting pentru fiecare serviciu ales în parte.
Sunair Consulting nu-şi asumă nici o responsabilitate pentru produsele şi serviciile turistice oferite de furnizorii de servicii turistice (cum sunt: liniile aeriene, hotelurile, firmele de închiriat maşini, alţii) şi nu garantează în nici un fel (fie explicit sau implicit) acurateţea sau calitatea produselor şi a serviciilor reflectate pe acest site.

Oferte turistice de tip tour operator
Sunair Consulting oferă clienţilor săi spre revânzare servicii turistice de tip tour operator (chartere, circuite, croaziere sau orice alt serviciu promovat de agenţiile de turism tour operatoare partenere).

Termenii şi condiţiile generale ale ofertelor de tip city break şi tour operator
Orice rezervare efectuată online sau offline (telefonic, email sau direct în agenţia Sunair Consulting) presupune acceptarea Termenilor şi Condiţiilor Sunair Consulting şi a regulilor prevazute în contractul cu turistul (pentru ofertele de tip tour operator).


Condiţii rezervări hoteliere

În cazul majorităţii hotelurilor, ora normală de check-in este 14:00, iar check-out-ul se face până la ora 11:00. Atenţie! Aceste ore pot diferi de la un hotel la altul. Vă rugăm să verificaţi aceste informaţii pe site-ul Sunair Consulting sau să consultaţi agenţii Sunair Consulting.
În cazul în care sosiţi la hotel după ora de check-in indicată mai sus, camerele dumneavoastră sunt reţinute până la ora 18:00 (ora locală) din data sosirii. Dacă sosiţi la hotel după această oră, vă rugăm să specificaţi în rezervare (dacă există câmp de observaţii) sau să ne aduceţi la cunoştinţă de această posibilitate, precizând şi ora de sosire estimată. În cazul în care hotelul nu este înştiinţat de acest lucru, are dreptul de a revinde camerele.
Alocarea camerelor către turişti este făcută de către unitatea de cazare (cu excepţia cazurilor în care este rezervată şi achitată dinainte o anumită cameră).
În cazul în care onorarea rezervării nu este posibilă (din motive bine întemeiate), unitatea de cazare este obligată să vă ofere cazare într-o altă unitate hotelieră, de aceeaşi categorie sau superioară. În acest caz, turistul este obligat să accepte una dintre alternative. În cazul evenimentelor speciale (târguri, expoziţii, congrese, evenimente sportive, religioase sau politice, sărbători de peste an etc.) rezervările pot avea Termeni şi Condiţii speciale (număr minim de nopţi, tarife mai mari, politica de anulare sau modificare a rezervării specială, termeni de plată etc.).
Plata rezervărilor trebuie făcută în conformitate cu Termenii şi Condiţiile precizate în momentul efectuării rezervării. Nerespectarea acestora atrage după sine anularea rezervării.


CONDIȚII GENERALE DE ASIGURARE (CGA) valabile începând cu data de 01.02.2014


AGA INTERNATIONAL S.A, Filiala Austria,
Pottendorfer Straße 25-27, 1120 Viena, Tel.: +43 1 525 03-7, Fax: +43 1 525 03-999
Date bancare: UNICREDIT TIRIAC BANK, SWIFT CODE — BACXROBU, cont: R055 BACX 0000 0005 0977 4000 — RON

Tribunalul comercial Viena; Anuarul societăților comerciale FN 100329, Nr. registrului de prelucrare a datelor: 0465798; Nr. de identificare al impozitului pe cifra de afaceri: ATU 15366609.
Adresa de corespondenţă:
Tel. / Fax: +40-21/312.22.36 / 38,
E-mail: office.ro@mondial-assistance.at, www.mondial-assistance.ro

Sunt valabile doar acele paragrafe din CGA care se potrivesc pachetelor de asigurare alese. Normele legislative în vigoare sunt cele ale dreptului austriac.

Condiții generale pentru toate ramurile domeniului.

I. Evenimentele asigurate
Evenimentele asigurate specificate în ramurile individuale ale domeniului de asigurări sunt menționate în mod taxativ. Este exclusă o extindere analogă asupra unor evenimente asemănătoare, nespecificate.
II. Intermediarii, respectiv persoanele auxiliare
Niciun intermediar nu este autorizat să promită o protecție prin asigurare, care face excepție de la condițiile generale și complementare de asigurare specificate sau să întreprindă o evaluare a unei stări de fapt, care este angajantă pentru asigurator.
Condițiile suplimentare, respectiv excepţiiie sunt valabile numai dacă acestea sunt stabilite in scris și dacă sunt redactate de către asigurator la nivel de firma.
1. Persoanele asigurate / Excluderile
1.1 Persoanele asigurate sunt persoanele indicate in poliță, în măsura în care acestea au dovedit în momentul încheierii asigurării că au domiciliul stabil în România, Elveția, Liechtenstein sau într-un stat al Uniunii Europene de cel puțin șase luni.
În ceea ce privește asigurarea pentru familie, în poliță pot fi înscriși nominal maximum 2 adulți și 5 copii minori, independent de gradul de rudenie, ca persoane coasigurate.
1.2 Nu există protecție prin asigurare pentru evenimentele care au legătură cu:
1.2.1 îmbolnăviri psihice sau boli ale sistemului nervos (cu excepția primei apariții a bolii și spitalizare după rezervare, respectiv după încheierea asigurării); transplanturi de organe (dializa); HIV+; handicapuri mintale sau corporale;
1.2.2 următoarele boli și suferințe persistente, aflate în corelație cu anularea călătoriei, întreruperea călătoriei și cu cheltuielile de călătorie in străinătate, in măsura în care acestea au fost tratate în mod staționar și / sau ambulant în cadrul terapiilor în ultimele 12 luni înaintea încheierii asigurării (asigurarea anuală: înainte de rezervarea călătoriei): îmbolnăviri de inimă; apoplexie; cancer; diabet (tip 1+2); migrena; scleroza multipla


Politica de returnare a produselor
Conform OG 34/2014 , Sunair Consulting nu are o politică de returnare a produselor.

Condiţii de garanţie/service
Înainte de a lansa comanda, clientul trebuie să fie de acord cu Termenii şi Condiţiile Sunair Consulting. Existând diferenţe între tipurile de servicii oferite, anume bilete de avion, hoteluri, city-break-uri, asigurări medicale de călătorie, rezervarea nu se poate efectua până la capăt dacă clientul nu bifează căsuţa aferentă acceptării Termenilor şi Condiţiilor. Conform OG 34/2014, condiţiile de garanţie/service nu se aplica serviciilor rezervate pe site-ul travos.ro

Vize şi vaccinuri
Vizele nu sunt incluse în tarifele afişate. Turiştii sunt responsabili de obţinerea acestora în timp util. De asemenea, turiştii trebuie să se asigure că documentele de călătorie (paşaport sau carte de identitate) sunt valabile minim 6 luni de la data părăsirii României.
Vaccinurile obligatorii pentru anumite destinatii intra, de asemenea, în responsabilitatea turistului.

Plata
Nu se acceptă alte modalităţi de plată în afara celor prezentate pe Site şi nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru sumele de bani trimise prin curierat.
În funcţie de Termenii şi Condiţiile impuse de hoteluri, la momentul rezervării vi se poate cere plata integrală sau partială a serviciului rezervat, iar plata va fi efectuată în contul Sunair Consulting, hotelului sau a reprezentantului acestuia.
În anumite cazuri, detaliile cărţii dumneavoastră de credit pot fi transferate către furnizorul de servicii turistice. Furnizorul, în cauză, va prelua plăţile pentru rezervările dumneavoastră.
Plăţile pentru hoteluri sunt efectuate în concordanţă cu paragraful de mai sus.
Sunair Consulting sau furnizorul de servicii turistice nu-şi asumă nicio obligaţie de a emite biletele, voucher-ul sau alte documente de călătorie în cazul neplăşii integrale a serviciilor comandate. În orice situatie, sunteţi responsabil pentru plata sumelor aferente serviciilor turistice comandate.
Plata se poate efectua cu principalele carţi de credit recunoscute şi prezentate detaliat pe site (in subsolul acestuia).
Sunair Consulting sau furnizorul de servicii turistice îşi rezervă dreptul de a încasa suplimentar orice taxe (sau comisioane) care pot să apară la momentul rezervărilor prin cărţile de credit. În acest caz veţi fi informat despre comisioanele aplicabile. Sunair Consulting îşi rezervă dreptul de a transfera costurile generate de penalizările de charge back. Dacă rezervarea dumneavoastră este plătită cu cartea de credit a unei alte persoane, ne rezervăm dreptul de a cere o autorizaţie scrisă din partea acelei persoane.
În cazul în care emitentul cărţii dumneavoastră de credit o cere, Sunair Consulting sau furnizorul de servicii turistice îşi rezervă dreptul de a trimite biletele, voucherele sau alte documente de călătorie la adresa dumneavoastră declarată la momentul emiterii cărţii de credit. Informaţia eronată despre această adresă se poate reflecta în anularea rezervării, întârzierea livrării documentelor de călătorie şi poate determina creşterea tarifului confirmat. Vă rugăm să vă asiguraţi că detaliile adresei dumneavoastră de facturare se potrivesc cu cele de pe extrasul dumneavoastră de cont.
În plus, pentru a minimiza efectele încercării de fraudare a cărţii dumneavoastră de credit, înainte de a emite documentele de călătorie, ne rezervăm dreptul de a efectua verificări aleatorii, de a cere dovada adresei dumneavoastră şi o copie a cărţii de credit, precum şi un extras de cont recent.
Toate tarifele şi taxele pot fluctua datorită modificării cursului de schimb.

Modalităţi de livrare
Documentele de călătorie aferente rezervării (biletul de avion, voucherul de călătorie sau factura) pot fi trimise prin poşta electronică, la adresa introdusă în momentul iniţierii rezervării, prin poştă (la adresa specificată în momentul efectuării rezervării – poate genera costuri suplimentare) sau pot fi ridicate direct de la sediul nostru. Consultanţii noştri vă pot da oricând informaţii detaliate, dacă este necesar.

Utilizarea site-ului
S.C. Sunair Consulting S.R.L. nu este responsabilă pentru aptitudinile utilizatorului de a accesa ori utiliza site-ul şi nici pentru eşecurile generate de carenţa acestor aptitudini. Sunair Consulting nu garantează că site-ul nu poate fi afectat de viruşi sau alte acţiuni care pot genera defecţiuni sau alte pierderi.

Obligaţiile utilizatorului
Sunteti de acord să respectaţi următoarele obligaţii incluzând (fără a se limita):
- responsabilitatea financiară pentru toate tranzacţiile efectuate în contul sau numele dumneavoastră
- aveţi vârsta peste 18 ani şi capacitatea legală de a iniţia acţiuni juridice
- garantarea veridicităţii datelor furnizate despre dumneavoastră sau membrii familiei dumneavoastră
- neutilizarea site-ului în scopuri speculative, a generării de rezervări false sau frauduloase
- interzicerea transmiterii materialelor politice, pornografice, rasiste sau a altor materiale care contravin legii
- obligativitatea de a nu altera, copia, transmite, distribui, vinde, afişa, licenţia sau reproduce conţinutul site-ului cu excepţia utilizării în scop personal şi necomercial a unei singure copii a informaţiei conţinută în site
- Sunair Consulting nu asigură nici o garanţie cu privire la aranjamentele documentelor de călătorie (paşapoarte, vize, vaccinuri necesare etc.) şi nici faptul că informaţia de pe site este actualizată. Drept urmare, este responsabilitatea utilizatorului de a se asigura că va călători în conformitate cu măsurile aplicabile acestor documente de călătorie.

Newsletter
Puteţi subscrie la newsletter-ul Sunair Consulting, care vă va fi trimis către adresa dumneavoastră de email şi va include noutăţi şi oferte speciale precum şi alte informaţii.

Interzicerea accesului pe Site
Sunair Consulting îşi rezervă dreptul de a vă interzice oricând accesul pe site fără o notificare prealabilă.

Responsabilitatea S.C. Sunair Consulting S.R.L.
Sunair Consulting nu este responsabilă pentru pierderile indirecte rezultate din prevederile acestui contract, din utilizarea defectuoasă a site-ului sau a serviciilor turistice rezervate şi achiziţionate de pe site.
Sunair Consulting nu este responsabilă pentru pierderile directe şi/sau indirecte suferite de utilizator cauzate de, dar fără a se limita la: posibile diferenţe de tarif, lipsa de disponibilitate, precum şi orice alte informaţii incorecte comunicate şi/sau preluate de la companiile aeriene şi/sau hoteliere sau de către toţi şi/sau oricare dintre societăţile partenere care furnizează servicii turistice prin intermediul Sunair Consulting.
Sunair Consulting îşi rezervă dreptul să nu furnizeze serviciile turistice a caror tarife au fost afişate în mod eronat. În cazul apariţiei, respectiv afişării unor posibile erori de tarifare, utilizatorul este de acord să renunţe la toate şi orice pretenţii împotriva Sunair Consulting, urmând ca în cel mai scurt timp posibil Sunair Consulting să returneze sumele achitate de utilizator.
Sunair Consulting este responsabilă doar pentru pierderile directe a căror valoare nu va depăşi tariful total al serviciilor turistice achiziţionate (exceptând cazurile de deces sau accidentele personale a caror valoare nu are limită).
Sunair Consulting nu poate garanta furnizarea neîntreruptă a site-ului şi nu poate fi făcută răspunzătoare de pierderile de orice natură suferite ca urmare a acestui fapt, inclusiv a unor profituri nerealizate.

Legături către alte site-uri
Acest site poate conţine legături către alte pagini web externe şi operate de alte părţi implicate. Sunair Consulting nu are nici un control sau asociere cu aceste pagini web şi nu îşi asumă nici o responsabilitate în legatură ca acurateţea, integritatea sau calitatea acestor pagini web ale părţilor implicate.
Conţinutul acestor pagini web externe nu reflectă produsele, serviciile sau informaţiile furnizate de Sunair Consulting. Orice opinii referitoare la conţinutul acestor pagini web externe vor trebui redirecţionate către administratoriil paginilor în cauză.

Forţă majoră sau insolvenţa furnizorului de servicii turistice
Sunair Consulting nu este responsabilă în cazul petrecerii unor evenimente cauzate de forţă majoră sau în cazul în care furnizorul de servicii turistice intră în insolvenţă. Evenimentele majore includ, dar fără a se limita, intervenţii guvernamentale, războaie, răpiri, incendii, inundaţii, accidente, furtuni, greve, atacuri teroriste etc. care pot afecta Sunair Consulting sau furnizorii săi.

Rata de schimb
Ratele de schimb cotate pe site sunt provenite din mai multe surse şi pot să nu fie întotdeauna actualizate zilnic. Este obligatoriu să verificaţi ratele de schimb din ziua în care efectuaţi rezervarea.

Colectarea de review-uri
Sunair Consulting poate colecta review-uri (păreri despre hoteluri, destinaţii, serviciile oferite de Sunair Consulting şi partenerii săi) de la clienţii săi, după ce aceştia s-au întors din vacanţă.
Clienţii îşi dau acordul asupra publicării review-urilor pe site sau să fie folosite offline de către consultanţii Sunair Consulting în vederea recomandării de hoteluri / destinaţii, asupra publicării numelor persoanelor care au oferit review-ul şi a dăţii acestora.
Review-urile pot fi colectate online, în sistemul de colectări review-uri disponibil pe site-ul Sunair Consulting sau offline (prin email sau telefonic) de către consultanţii Sunair Consulting.
Sunair Consulting îşi rezervă dreptul de a refuza anumite review-uri, în special cele cu limbaj vulgar. Înainte de publicarea review-urilor pe site, Sunair Consulting îşi rezervă dreptul de a edita erorile gramaticale şi de exprimare, fără a schimba sensul cuvintelor.
Review-urile oferite de clienţi devin proprietatea Sunair Consulting şi nu pot fi publicate pe alte site-uri.

Modificări asupra site-ului
Sunair Consulting poate modifica design-ul sau conţinutul site-ului, inclusiv disponibilitatea furnizorilor serviciilor turistice, baza de date, precum şi alte caracteristici ale site-ului.

Confidenţialitate
Termenii politicii de confidenţialitate a Sunair Consulting sunt prevăzuţi în aceşti Termeni şi Condiţii.
Sunteţi de acord cu utilizarea informaţiilor dumneavoastră personale de către Sunair Consulting sau a afiliaţilor şi a altor părti implicate, în concordanţă cu termenii şi în scopul declarat stipulat în politica de confidenţialitate a Sunair Consulting.

Politica de securitate
Sunair Consulting utilizează tehnologie securizată pentru a proteja informaţiile dumneavoastră personale şi tranzacţiile financiare. Sunair Consulting se conformează procedurilor şi standardelor de securitate stipulate în Politica de Securitate a Sunair Consulting. Achiziţiile online nu mai sunt de mult o noutate. Dacă veţi alege să plătiţi cu cartea de credit, detaliile cărţii dumneavoastră de credit sunt criptate în timpul tranzacţiei, determinând o securitate mărită. Sunair Consulting utilizează tehnologia Secure Socket Layer (SSL) care asigură proceselor de achiziţionare online prin intermediul cărţii de credit, o securitate mărită.

Modificări ale Termenilor şi Condiţiilor
Sunair Consulting îşi rezervă dreptul de a modifica sau actualiza oricând Termenii şi Condiţiile referitoare la utilizarea acestui site, fără notificare prealabilă catre utilizatori. Versiunea "nouă" a Termenilor şi Condiţiilor va fi afişată pe site din data în care modificările intră în vigoare. Continuarea utilizarii acestui site după publicarea acestor modificări va constitui acceptul dumneavoastră cu privire la aceste modificări.
Termeni şi Condiţii reprezintă contractul între utilizator şi Sunair Consulting şi este guvernat de legile din România. În cazul existenţei unor litigii, instanţa judecătorească competentă este considerată instanţa municipiului Iaşi. În cazul existenţei unor litigii, va fi luată în considerare varianta în limba română a Termenilor şi Condiţiilor.


Despre cookies

Acest site foloseşte asa-numitele "cookies". Cookie-urile sunt fişiere de mici dimensiuni, formate din litere şi numere, stocate de catre browserul pe care îl folosiţi pentru a avea o experienţă mai bună de navigare pe internet. Aceste fişiere permit site-urilor web să reţină şi să păstreze informaţii utile despre preferinţele utilizatorului. Cookie-urile folosite de site-ul Travos.ro nu solicită informaţii cu caracter personal şi nici nu identifică personal utilizatorii de internet. Un cookie este format din 2 părţi: numele şi conţinutul / valoarea. Durata de viaţă a unui cookie este determinată; tehnic, doar webserverul care a trimis cookie-ul îl poate accesa din nou în momentul în care un utilizator se întoarce pe websiteul asociat webserverului respectiv. Prin setările făcute în browserul cu care navigaţi pe internet, puteţi permite lansarea sau blocarea cookie-urilor. Cookie-urile nu pot fi folosite pentru a rula programe sau a transmite viruşi informatici. Prin utilizarea cookie-urilor, veţi beneficia de o mai bună experienţă de navigare în site-ul Travos.ro, care fără acestea nu ar fi posibilă sau ar fi semnificativ mai slabă.

 

De exemplu, folosim cookie-uri pentru:

- analiza comportamentului vizitatorilor în site, în vederea îmbunătăţirii experienţei online. Folosind aplicaţia Google Analytics, colectăm date anonime despre vizitele pe site-ul nostru, cum ar fi paginile vizualizate, durata de vizualizare, pagina de intrare în site, ş.a.m.d.

- înregistrarea în mod agregat şi anonim a comportamentului în ceea ce priveşte utilizarea site-ului nostru. Informaţiile culese prin intermediul cookie-urilor sunt anonime şi nu conţin date cu caracter personal. Mai mult, Travos.ro nu trimite aceste informaţii către terţi.

- a reţine preferinţele tale şi pentru a-ţi oferi reclama relevantă în acord cu preferinţele tale.

- publicitate; cookie-urile ne permit să aflăm dacă ai vizualizat sau nu o reclamă online, care este tipul acesteia şi cât timp a trecut de când ai văzut mesajul publicitar.

 

Dacă vrei să blochezi cookie-urile, este posibil ca site-ul Travos.ro să nu funcţioneze corect şi vor afişa anumite erori. De exemplu, blocarea cookie-urilor te poate împiedica să: aplici online, să te autentifici în aplicaţiile din site sau să faci operaţiuni online. Dacă accepţi aceste limitări şi doreşti blocarea cookie-urilor, te rugăm să faci următoarele setări în browserul de internet pe care îl foloseşti:

Google Chrome:

- click pe pictograma cheie şi selectează Opţiuni din listă

- click pe tabul "Setări avansate"

- click pe Setări privind conţinutul din secţiunea Confidenţialitate
- alege setările pe care le doreşti

- click pe X pentru a inchide

Mozilla Firefox:

- selectează Instrumente din bara principală, apoi Opţuni

- click pe tabul Confidenţialitate

- alege setările pe care le doreşti

- click pe OK pentru a închide

Internet Explorer:

- click pe pictograma Setări / Instrumente

- click pe Opţiuni Internet

- click pe Confidenţialitate şi apoi alege opţiunile

- click pe Aplicare şi apoi pe OK pentru salvarea preferinţelor


Contract cadru de comercializare a pachetelor de servicii de calatorie

Părțile contractante:
S.C. SUNAIR CONSULTING S.R.L. avand :
Sediu social: Iași, Comuna Rediu, Sat Rediu NC 1433/2
Puncte de lucru:
București, Bd. Iuliu Maniu, 94-100, Bl. 18, Sc. 3, Parter, Romania
Iași, Str. Strapungere Silvestru, Nr. 16, Bloc T1B, Parter, Romania
Iași, Calea Chișinăului, Nr. 29, Corp J, stand 26, Romania
Suceava, Str. Calea Unirii nr. 27, Corp B Stand 8.10, Romania
Tel: 0376.444.888; E-mail: office@travos.ro;
Nr. Registrul Comerțului: J22/1329/2011, Cod fiscal: R02882212;
Licență de turism - organizatoare: nr 1190/21.02.2019; Capital social: 26.000 RON
Conturi:
Unicredit Bank: Cont în LEI : RO34 BACX 0000 0006 4758 8001;
Cont în EURO: RO07 BACX 0000 0006 4758 8002.
Banca Transilvania: Cont în LEI : RO79 BTRL RONC RT03 3702 2601;
Cont în EURO : RO29 BTRL EURC RT03 3702 2601.
Reprezentata legal prin: d-nul Viorel Cătălin CHEȘCU — în calitate de Administrator
Denumită în continuare Agenția,
și
turistul/reprezentantul turistului (persoană fizică sau juridică), denumit în continuare Călător (titular de contract),

au convenit la încheierea prezentului contract.

I. Obiectul contractului.
1.1. Obiectul contractului îl constituie vânzarea de către Agenție a pachetului de servicii de călătorie sau a serviciilor de călătorie asociate, înscris în bonul de comanda, voucher, bilet de odihnă, tratament, bilet de excursie sau alt înscris anexat prezentului contract și eliberarea documentelor de plată și călătorie.

II. Informații precontractuale.
2.1. Înainte de semnarea prezentului contract, Călătorul trebuie sa primească formularul cu informațiile standard (Anexa 1), precum și următoarele informații:
2.1.1. destinația (destinațiile) călătoriei, itinerariul și perioadele sejurului, cu datele corespunzătoare și în cazul în care cazarea este inclusă, numărul de nopți incluse;
2.1.2. mijloacele de transport, caracteristicile și categoriile acestora, locurile, datele și orele de plecare și de întoarcere aproximative, duratele și locurile opririlor intermediare și ale legăturilor de transport.
2.1.3. locația, principalele caracteristici și, după caz, categoria turistică a unităților de cazare conform normelor din țara de destinație;
2.1.4. serviciile de masă oferite;
2.1.5. vizitele, excursiile sau alte servicii incluse în prețul total convenit al pachetului;
2.1.6. dimensiunea aproximativă a grupului (atunci când este cazul);
2.1.7. limba în care vor fi furnizate serviciile turistice, dacă este cazul;
2.1.8. gradul de adecvare a călătoriei pentru persoanele cu mobilitate redusă și, la cererea călătorului, gradul de adecvare a călătoriei sau a vacanței, luând în considerare nevoile călătorului;
2.1.9. pentru călătoriile minorilor neînsotiti de părinți, informații care să permită părinților stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul cazării copilului;
2.1.10. denumirea comercială și sediul social ale Agenției de turism organizatoare și, dacă este cazul, ale Agenției de turism intermediare, precum și numerele de telefon și, după caz, adresele de e-mail ale acestora;
2.1.11. prețul total, inclusiv taxele și orice costuri suplimentare;
2.1.12. modalitățile de plată;
2.1.13. numărul minim de persoane, respectiv 75% din capacitatea mijlocului de transport, necesar pentru ca serviciile din pachet să poată fi executate și termenul pentru posibila anulare din acest motiv;
2.1.14. cerințele legate de pașaport și vize, precum și informații referitoare la formalitățile legate de sănătate;
2.1.15. încetarea contractului oricând înainte de începerea execuțării pachetului, cu plata unei penalități de încetare corespunzătoare sau, după caz, a penalităților de încetare standardizate solicitate de Agenție;
2.1.16. asigurarea ștorno sau asigurarea medicală pe perioada călătoriei.
2.2. Informarea este considerată îndeplinită dacă Călătorul a primit toate informațiile de la art. 2.1. pe un suport durabil (printate sau email)
2.3. Informațiile precontractuale furnizate Călătorului cu privire la serviciile de călătorie (2.1.1. - 2.1.8.;
2.1.11 - 2.1.15), sunt parte integrantă a contractului privind pachetul de servicii de călătorie și nu pot fi modificate decât prin acordul explicit al părților contractante.

III. Încheierea contractului
3.1. Contractul se încheie după caz în oricare din următoarele situații:
a) în momentul semnării lui de către Călător sau prin acceptarea condițiilor contractuale de servicii de călătorie inclusiv în cazul celor achiziționate la distantă prin telefon, website sau mijloace electronice;
b) în momentul în care Călătorul primește confirmarea scrisă a rezervării de la Agenție, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data întocmirii bonului de comandă. Este responsabilitatea Agenției de turism de a informa Călătorul prin orice mijloace convenite în scris cu acesta (telefon, mail, fax etc.) dacă rezervarea pe care a solicitat-o s-a confirmat. Pentru procesarea unei rezervări de servicii, Agenția poate solicita un avans cuprins intre 20 - 50 % din prețul pachetului sau plata integrală a contravalorii pachetului, în funcție de data la care Călătorul solicită serviciile. Dacă înscrierea intervine cu mai puțin de 30 zile înaintea plecării, pachetul turistic se va achita integral. În cazul nerespectării termenelor de plată, Agenția își rezervă dreptul de a anula rezervarea.
1. În cazul în care conținutul bonului de comandă nu diferă de conținutul confirmării călătoriei turistice și confirmarea s-a efectuat în termenul de 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă, Călătorul care decide să renunțe la călătoria turistică, datorează Agenției penalități conform cap. VII din prezentul contract.
2. În cazul în care conținutul bonului de comandă diferă de conținutul confirmării călătoriei turistice primite în scris de la Agenție sau dacă această confirmare nu s-a facut în termenul de 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă, Călătorul poate considera ca voiajul nu a fost rezervat și are dreptul la rambursarea imediata a tuturor sumelor deja plătite, dacă acesta nu optează pentru o variantă alternativă.
c) în momentul eliberării documentelor de călătorie (voucher, bilet de odihnă și/ sau tratament, bilet de excursie, etc.), inclusiv în format electronic, în cazul în care pachetele de servicii de călătorie fac parte din oferta standard a Agenției de turism sau există deja confirmarea de rezervare din partea altor prestatori.
3.2. În cazul în care prezentul contract este pus integral la dispoziția Călătorului sub formă de catalog, pliant, alte înscrisuri, site-ul Agenției sau alte mijloace de comunicare electronică (e-mail, fax, etc.), obligația de informare a Călătorului este considerată îndeplinită prin înscrierea acestei informații în oricare dintre documentele de călătorie sau documentele fiscale furnizate de Agenție, nefiind necesară încheierea în formă scrisă a contractului cadru de comercializare a pachetelor de servicii de călătorie, respectiv dacă prezentul contract prezentat Călătorului în modalitățile prevăzute mai sus, conține informațiile prevăzute la art. 7 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative. Fotografiile prezentate în cataloagele, ofertele speciale, site-urile, materialele publicitare sunt orientative și au caracter informativ, fără insă a afecta calitatea și cantitatea serviciilor contractate de Călător.
3.3. Contractul încetează de drept odată cu finalizarea prestării efective a pachetului de servicii de călătorie înscris în documentele de călătorie.
3.4. Informațiile privind statele pe teritoriul cărora, la data încheierii prezentului contract, este decretată stare de urgență ori în privința cărora Ministerul Afacerilor Externe a formulat alerte de călătorie, sub forma de avertismente sau atenționări, sunt publice și pot fi consultate accesând http://www.mae.ro/travel-alerts. Prin urmare, Călătorul înțelege să contracteze serviciile ce fac obiectul prezentului contract fiind informat asupra acestor avertizări, atenționări sau alerte.

IV. Prețul contractului și modalități de plată.
4.1. Prețul contractului se compune din costul serviciilor de călătorie efective, comisionul Agenției și TVA. Dacă prețul nu este specificat în prezentul contract, atunci acesta este specificat în bonul de comandă, alte documente de călătorie sau pe factură.
4.2. Modalități de plată: la încheierea contractului se percepe un avans conform fiecărei oferte sau, după caz, plata integrală a contravalorii pachetului de servicii de călătorie.
4.3. Plățile se vor face conform datelor scadente de pe factură.
4.4. Plata serviciilor de călătorie interne (cu locul de desfășurare în România) se poate efectua și cu vouchere de vacantă. Plata serviciilor de călătorie se face respectând prevederile OUG nr. 8/2009, a normelor metodologice și anexelor acesteia. În cazul în care Călătorul renunță la pachetul de servicii de călătorie achiziționat cu vouchere de vacanță, Agenția îi poate oferi acestuia un pachet de servicii de călătorie la o valoare mai mare față de pachetul achiziționat inițial din care au fost scăzute penalitățile aferente, cu plata diferenței de preț.
4.5. Conform OUG nr. 8/2009, în cazul renunțării definitive la pachetul de servicii de călătorie de către călător, Agenția de turism nu poate restitui Călătorului voucherele de vacanță sau contravaloarea acestora în bani. Voucherele de vacanță pot fi restituite Călătorului de către Agenția de turism, în cazul renunțării definitive la pachetul de servicii de călătorie, doar dacă acestea nu au fost expediate emitentului de vouchere de vacanță conform procedurii legale stabilite prin HG nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță.
4.6. Pachetul de servicii de călătorie care poate fi achiziționat pe baza voucherelor de vacanță va cuprinde servicii de cazare (minim și obligatoriu), alimentație publică, transport, tratament balnear, agrement, toate cu locul de desfășurare pe teritoriul României.
4.7. În cazul în care Călătorul dorește sa efectueze plata către Agenție prin transfer bancar pentru serviciile achiziționate, toate costurile bancare vor reveni părții care inițiază plata, respectiv călătorului.
4.8. Agenția de turism organizatoare nu are dreptul să solicite Călătorului efectuarea plății finale cu mai mult de 5 zile înainte de data la care aceasta transmite Călătorului documentele de călătorie în baza cărora Călătorul poate efectua serviciile de călătorie achiziționate.
4.9. Plata serviciilor de călătorie externe aferente contractului se poate efectua într-o singură monedă, în valuta specificată în contract sau în RON. În cazul în care plata se va efectua în RON se va lua în considerare cursul de vânzare din ziua plății comunicat de BNR, conform art. 290 alin. 2 Cod Fiscal, la care se adaugă un coeficient de risc valutar de 2%.

V. Drepturile și obligațiile Agenției.
5.1. Agenția se obligă să furnizeze Călătorului toate informațiile prevăzute la pct. 2.1. din prezentul
contract.
5.2. Înainte de începerea execuțării pachetului, Agenția își rezervă dreptul de a modifica în mod unilateral
clauzele nesemnificative ale contractului privind pachetul de servicii de călătorie, cu excepția prețului
contractului, cu informarea Călătorului cu privire la modificările efectuate, pe un suport durabil.
5.3. În cazul în care, înainte de începerea execuțării pachetului, Agenția este constrânsă să modifice
semnificativ oricare dintre principalele caracteristici ale serviciilor de călătorie (2.1.1.- 2.1.8.) sau nu poate îndeplini cerințele speciale ale Călătorului pe care le-a acceptat, are obligația de a informa călătorul, fără întârzieri nejustificate, pe un suport durabil, cu privire la aceste modificări și la consecințele lipsei reacției Călătorului în termenul prevăzut la art. 6.3. și, după caz, la pachetul de substituție oferit și prețul acestuia.
Schimbarea locului de cazare se consideră modificare semnificativă a contractului, iar Agenția va oferi cea mai apropiată variantă din locația respectivă de o calitate echivalentă sau superioară.
5.4. În cazul achiziționării unui pachet de servicii de călătorie având în componență și asigurarea
transportului pe cale aeriană, Agenția nu este răspunzătoare pentru decolarea/aterizarea avioanelor la o alta ora decât cea înscrisă în programul de călătorie. Pentru întârzieri, compania aeriană este obligată sa asiste călătorii conform Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 februarie 2004 de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 295/91, implementat prin HG nr. 1.912/2006.
5.5. În cazul pachetelor de servicii de călătorie, ziua de plecare și ziua de sosire nu sunt considerate zile
turistice, acestea fiind destinate transportului.
5.6. În situația achiziționării unui produs de tip croazieră, linia de croazieră poate modifica, din motive ce țin de siguranța navigării, numărul cabinei și locația acesteia pe punți (o punte inferioară, una superioară,
mai spre pupa sau spre prova etc.), doar cu o cabina de aceeași categorie ca cea rezervata inițial, caz în
care Călătorul nu va fi despăgubit în niciun mod având în vedere că este vorba de același tip de cabină ca și cel rezervat.
5.7. Agenția poate modifica prețul contractului în sensul majorării sau diminuării, după caz, arătând totodată modul de calcul al majorărilor sau diminuărilor de preț ale contractului și numai dacă modificarea are loc ca urmare a schimbărilor legate de:
a) prețul transportului de pasageri care rezultă din costul carburanților sau al altor surse de energie;
b) nivelul taxelor sau al comisioanelor aplicabile serviciilor de călătorie incluse în contract, impuse de părți terțe care nu sunt direct implicate în executarea pachetului, inclusiv taxele turistice, taxele de aterizare sau comisioanele de îmbarcare sau debarcare în porturi și aeroporturi; sau
c) cursul de schimb relevant pentru pachetul respectiv.
Prețurile stabilite în contract nu pot fi majorate, în niciun caz, în cursul celor 20 de zile calendaristice care preced data plecării.
5.8. Dacă Agenția este constrânsă sa mărească prețul pachetului cu mai mult de 8% din prețul total al
pachetului, informează călătorul, pe un suport durabil, cu cel puțin 20 de zile calendaristice înainte de
începerea execuțării pachetului.
5.9. Agenția poate aplica o reducere a prețului, după încheierea contractului și înainte de începerea
execuțării pachetului, care să corespundă unei scăderi a costurilor prevăzute la art. 5.7., aceasta având
dreptul să deducă cheltuielile administrative efective din rambursarea datorată călătorului. La cererea
călătorului, Agenția prezintă dovezi ale cheltuielilor administrative respective.
5.10. În cazul în care, după începerea călătoriei turistice, o parte semnificativă din serviciile de călătorie
prevăzute în contract nu poate fi executată astfel cum s-a convenit în contractul privind pachetul de servicii de călătorie, Agenția oferă, fără costuri suplimentare pentru Călător următoarele:
5.10.1. servicii alternative corespunzătoare pentru continuarea derulării pachetului, pe cât posibil echivalente sau de mai bună calitate decât cele specificate în contract. În cazul schimbării cazării, se consideră a fi serviciu alternativ corespunzător pentru continuarea derulării pachetului oferirea cazării în
aceeași locație, în cea mai apropiată variantă față de cea inițială;
5.10.2. reducerea adecvată a prețului, în cazul în care serviciile alternative propuse, au drept consecință un pachet de o calitate mai scazută decât cea specificată în contractul privind pachetul de servicii de călătorie;
5.10.3. reducerea prețului și/ sau la despăgubiri pentru serviciile neprestate, fără a înceta contractul de servicii privind pachetul de călătorie, în cazul în care este imposibil să se furnizeze servicii alternative
sau Călătorul respinge serviciile alternative propuse;
5.10.4. în cazul în care nu pot fi oferite Călătorului alternative corespunzătoare sau acesta nu le acceptă din motive întemeiate, să asigure fără costuri suplimentare transportul retur al Călătorului la locul de plecare ori în alt loc agreat de acesta şi, după caz, despăgubirea pentru serviciile de călătorie neprestate.
Părțile convin ca sensul expresiei „o parte importantă din serviciile de călătorie” este acela potrivit căruia servicii cu o valoare mai mare decât jumătate din valoarea prezentului contract nu poate fi prestată, din cauze obiective.
5.11. Agenția poate reduce corespunzător prețul pachetului pentru orice perioada în care a existat o
neconfomitate constatată pe parcursul execuțării unui serviciu de călătorie inclus în contractul privind
pachetul de servicii de călătorie, cu excepția cazului în care neconformitatea este imputabilă călătorului.
5.12. Agenția este răspunzătoare pentru daunele pe care le suferă Călătorul ca urmare a existenței
neconformității, cu excepția cazurilor în care neconformitatea:
5.12.1. este imputabilă călătorului;
5.12.2. este imputabilă unei părți terțe care nu are legatură cu furnizarea serviciilor de călătorie incluse în contractul privind pachetul de servicii de călătorie și este imprevizibilă sau inevitabilă;
5.12.3. când neîndeplinirea obligațiilor se datorează unor cauze de forță majoră sau unor imprejurări pe care nici Organizatorul, nici prestatorii de servicii nu le puteau prevedea sau evita, inclusiv, dar fară a se limita la: modificarea companiei aeriene, de orar sau de itinerar, intârzieri în traficul mijloacelor de transport, defectarea mijlocului de transport, accident, blocaje, lucrări sau reparații pe drumurile publice), neîndeplinirea grupului minim ca urmare a unor renunțări de ultimă oră sau a neobținerii vizelor pentru toți participanții. Organizatorul nu este răspunzător pentru prejudiciile cauzate Călătorului ca urmare a intârzierilor curselor (inclusiv charter), a pierderii de bagaje și a altor imprejurări care revin exclusiv în sarcina transportatorului în temeiul actelor normative specifice.
5.13. Agenția poate înceta contractul privind pachetul de servicii de călătorie și poate oferi Călătorului
rambursarea completă a tuturor plăților efectuate pentru pachet, dar nu este răspunzătoare de plata unor
despăgubiri suplimentare, în unul din următoarele cazuri:
5.13.1. numărul de persoane înscrise pentru participarea la pachetul respectiv este mai mic decât
numărul minim stabilit în contract, iar Agenția îl înstiințează, în timp util, pe Călător cu privire la încetarea
contractului, dar nu mai târziu de:
- 20 de zile înainte de începerea execuțării pachetului, în cazul călătoriilor care durează mai mult de 6 zile;
- 7 zile înainte de începerea execuțării pachetului, în cazul călătoriilor care durează între 2 - 6 zile;
- 48 de ore înainte de începerea execuțării pachetului, în cazul călătoriilor care durează mai puțin de 2 zile;
5.13.2. nu poate executa contractul în caz de forță majoră (definită în art. 7.10.) sau din cauza unor
circumstanțe inevitabile și extraordinare, pe care Agenția nu le poate prevedea sau evita precum și în caz de neîndeplinire a numărului minim de persoane ca urmare a unor renunțări de ultimă oră sau a neobținerii vizelor pentru toți parțicipanții, iar Agenția înstiințează Călătorul cu privire la încetarea contractului, fără întârziere și înainte de începerea execuțării pachetului.
5.14. În situațiile prevăzute la art. 5.13., Agenția poate oferi Călătorului soluții alternative, pe cât posibil
echivalente calitativ, în condiții similare de transport și cazare, fără a fi însă obligată la plata unor despăgubiri suplimentare sau a altor cheltuieli ce nu sunt incluse în pachet.
5.15. Agenția are obligația sa comunice călătorului, în scris sau prin alt suport durabil, cu cel puțin 2 zile
calendaristice înainte de data plecării, următoarele informații: orele programate de plecare/ întoarcere, escale și legături, date de contact în cazul acestea au fost modificate.
5.16. Agenția acordă asistență adecvată fără întârzieri nejustificate Călătorului aflat în dificultate, inclusiv în circumstanțe inevitabile și extraordinare, în special prin:
5.16.1. furnizarea de informații corespunzătoare privind serviciile de sănătate, autoritățile locale și asistență consulară; și
5.16.2. efectuarea comunicărilor la distanță și sprijinirea Călătorului în gasirea unor servicii de călătorie alternative.
5.17. Agenția are posibilitatea de a preținde un comision rezonabil pentru o astfel de asistență în cazul în
care Călătorul este cel care a provocat situația de dificultate în mod intenționat sau din propria neglijență.
Comisionul nu depășește în niciun caz costurile efective suportate de Agenție.
5.18. Agenția de turism organizatoare este responsabilă de buna executare a serviciilor de călătorie
incluse în contractul privind pachetul de servicii de călătorie, indiferent dacă aceste servicii urmează sa fie furnizate de aceasta sau de un alt furnizor de servicii de călătorie.
5.19. În măsura în care este imposibil sa se asigure întoarcerea Călătorului astfel cum s-a convenit în
contractul privind pachetul de servicii de călătorie din cauza unor circumstanțe inevitabile și extraordinare, Agenția suportă costul cazării necesare, pe cât posibil de categorie echivalenta, pentru o perioada care nu depășește 3 nopți pe călător. Dacă în legislația specifică privind drepturile pasagerilor, sunt prevăzute perioade mai lungi aplicabile mijloacelor de transport relevante pentru întoarcerea călătorului, se aplică perioadele respective.
5.20. În situația de suprarezervare (overbooking) a unui hotel, determinata de activitatea hotelierilor, înainte sau după începerea călătoriei, Agenția este obligată sa ofere o alta varianta de hotel în aceeași zonă sau într-o zonă cât mai apropiată, la aceeași categorie sau de o categorie superioară fără să modifice prețul.

VI. Drepturile și obligațiile Călătorului
6.1. Călătorul poate transfera contractul privind pachetul de servicii de călătorie unei persoane care
îndeplineste toate condițiile aplicabile contractului respectiv, după ce notifică Agenția, pe un suport durabil, cu cel puțin 7 zile lucrătoare înainte de începerea execuțării pachetului despre acest transfer. Condițiile transferului sunt următoarele:
6.1.1. Persoana care transferă contractul privind pachetul de servicii de călătorie și persoana căreia îi este transferat contractul răspund în solidar pentru achitarea soldului și a tuturor comisioanelor, tarifelor și altor costuri suplimentare generate de acest transfer.
6.1.2. Agenția informează persoana care transferă contractul cu privire la costurile efective ale transferului. Aceste costuri sunt rezonabile și nu depasesc costurile suportate efectiv de Agenție ca urmare a transferului contractului privind pachetul de servicii de călătorie.
6.1.3. Agenția prezintă persoanei care transferă contractul dovezi cu privire la costurile suplimentare, comisioanele sau alte costuri generate de transferarea contractului privind pachetul de servicii de călătorie.
6.2. În cazul sejururilor de odihnă și/ sau de tratament cu locul de desfășurare în România, Călătorul are obligația să respecte următorul program de acordare a serviciilor: cazarea se face de regulă la ora 18:00 a zilei de intrare și se termină de regulă la ora 12:00 a zilei de ieșire înscrise pe documentele de călătorie (voucher, bilet de odihnă și/ sau tratament, bilet de excursie, etc.). Eventualele costuri suplimentare generate de neeliberarea spațiilor de cazare pâna cel târziu la orele specificate mai sus cad în sarcina exclusivă a călătorului. În funcție de destinație, orele de intrare, respectiv ieșire, se pot modifica și sunt decise de unitatea hoteliera.
6.3. Călătorul trebuie sa informeze Agenția, în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la primirea notificarilor prevăzute la art. 5.3. și 5.8., cu privire la hotarârea sa de a opta pentru:
6.3.1. încetarea contractului fară plata penalităților sau
6.3.2. acceptarea noilor condiții ale contractului,
fără a plăti vreo penalitate de încetare.
6.4. În cazul în care Călătorul nu comunică Agenției opțiunea sa sau decide să participe la călătoria asupra căreia s-au operat modificările prevăzute în art. 5.3. și art. 5.8., se va consideră ca modificările au fost acceptate, iar Călătorul nu va putea solicită despăgubiri ulterioare.
6.5. În cazul în care Călătorul decide sa participe la călătoria asupra căreia s-au operat modificări în condițiile cap. IV, art. 4.2. se consideră ca toate modificarile au fost acceptate și Călătorul nu poate solicita despăgubiri ulterioare datorate modificărilor de acest tip.
6.6. În cazul în care Călătorul optează pentru încetarea contractului în temeiul art. 6.3. sau Agenția anulează călătoria turistică înaintea datei de plecare, Călătorul are dreptul:
a) să accepte la același preț un alt pachet de servicii de călătorie de calitate echivalentă sau superioară, propus de Agenție;
b) să accepte un pachet de servicii de călătorie de calitate inferioară propus de Organizator, cu rambursarea diferenței de preț, în sensul rambursării diferenței de preț dintre cele două pachete de călătorie, la momentul încheierii noului contract de prestare de servicii;
c) să i se ramburseze toate sumele achitate în virtutea contractului.
6.7. În toate cazurile menționate la 6.6., Călătorul are dreptul să solicite Organiztorului și o despăgubire, al cărei cuantum poate fi stabilit prin acordul comun al părtilor sau în baza unei hotărâri a instanței de judecată, pentru neîndeplinirea prevederilor contractului inițial, cu excepția cazurilor în care:
6.7.1. anularea s-a facut din cauza nerealizării numărului minim de persoane menționat în contract, iar Organizatorul a informat în scris Călătorul cu cel puțin:
a) 20 de zile înainte de începerea executării pachetului, în cazul călătoriilor care durează mai mult de 6 zile;
b) 7 zile înainte de începerea executării pachetului, în cazul călătoriilor care durează intre 2 și 6 zile;
c) 48 de ore înainte de începerea executării pachetului, în cazul călătoriilor care durează mai puțin de 2 zile;
6.7.2. anularea a intervenit din cauza unui caz de forță majoră (circumstanțe imprevizibile, independente de voința celui care le invocă și ale căror consecințe nu au putut fi evitate în ciuda oricăror eforturi depuse, în aceasta nefiind incluse suprarezervările, caz în care responsabilitatea revine companiei aeriene sau unității de cazare) sau unor cauze dintre cele prevăzute la cap. V. art. 5.12. alin. 5.12.3.
6.7.3. anularea s-a facut din vina călătorului.
6.8. Călătorul are dreptul sa înceteze în orice moment, în tot sau în parte, contractul, iar în cazul în care încetarea îi este imputabilă este obligat să despăgubească Agenția pentru prejudiciul creat acesteia, conform prevederilor cap. VII. din prezentul contract. Despăgubirea se poate ridica la maximul prețului pachetului de servicii de călătorie contractat.
6.9. Prin excepție de la punctul 6.8., Călătorul are dreptul sa înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fară a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinatatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație, circumstanțe survenite după încheierea contractului și dovedite prin înscrisuri emise de Ministerul Afacerilor Externe, aviz emis de Camera de Comerț și Industrie a României sau orice alt mijloc de probă.
6.10. În cazul încetării contractului privind pachetul de servicii de călătorie, în condițiile art. 6,9., Călătorul are dreptul la o rambursare completa a oricărei plăti efectuate pentru pachet, dar nu are dreptul la vreo despăgubire suplimentară.
6.11. În cazul în care Călătorul alege sa se mute la un alt hotel decât cel contractat inițial și achitat, responsabilitatea financiară a renunțării îi apartine. Agenția va rezolva cerințele Călătorului în limita posibilităților, eventualele diferențe de preț urmând a fi suportate de către călător.
În situația în care Călătorul solicită nemotivat schimbarea hotelului, structurii camerelor sau a oricărora dintre servicii, aceasta echivalează cu încetarea contractului, cu aplicarea penalităților prevăzute la Cap. 7 din prezentul contract la momentul respectiv și încheierea unui nou contract.
6.12. Călătorul are dreptul să solicite Agenției o despăgubire în cazul în care Agenția încetează contractul
privind pachetul de servicii de călătorie, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 5.13.
6.13. Călătorul este obligat să achite la recepția unității hoteliere taxa de stațiune/oras, taxa de salubritate,
precum și alte taxe locale, fără a putea preținde despăgubiri sau returnarea sumelor de la Agenție.
6.14. Călătorul este obligat sa prezinte la recepția unității hoteliere actele sale de identitate, precum și
documentul de călătorie eliberat de Agenție (voucher, bilet de odihnă și/ sau de tratament, etc.) în vederea acordării serviciilor de călătorie.
6.15. Călătorul ia la cunostință ca alte servicii pe care le achiziționează care nu fac parte din contractul cu
Agenția sunt în stricta responsabilitate a prestatorului local și sunt guvernate de legislația țării de destinație, Agenția neavând nicio responsabilitate asupra prestațiilor în cauză.
6.16. Dacă pentru efectuarea călătoriei este necesară îndeplinirea de către Călător a unor formalități
suplimentare (de exemplu, călătoria împreună cu minori, situația în care numele Călătorului este schimbat ca urmare a căsătoriei/ desfacerii ei etc.), acesta are obligația de a îndeplini toate cerințele legale. Pentru o informare optimă, Agenția recomandă și consultarea site-ul Politiei de frontieră. În cazul în care Călătorul nu își respectă obligația de a se informa cu privire la formalitățile suplimentare necesare în vederea efectuării călătoriei care nu sunt în sarcina Agenției (de exemplu, în cazul călătoriei cu minori, împuternicire din partea părintelui sau reprezentantului legal ce nu îl însoțește sau orice alte documente suplimentare - enumerarea fiind exemplificativă), Agenția este exonerată de orice răspundere în cazul imposibilității efectuării călătoriei.
6.17. Agenția recomandă călătorilor contactarea acesteia cu 24 de ore înainte de plecare pentru reconfirmarea detaliilor de îmbarcare (orar de zbor, loc de îmbarcare etc.).
6.18. În cazul în care o singură persoană angajează servicii de călătorie pentru un număr mai mare de călători, condițiile contractuale se extind în mod automat asupra întregului grup pentru care au fost achitate serviciile.
6.19. Călătorul este obligat sa folosească mijloacele de transport, camera de hotel și bunurile din dotarea
acesteia ca un bun proprietar și potrivit destinației lor. Agenția nu se face vinovată de eventualele pagube produse sau vătămări suferite de Călător ca urmare a nerespecțării acestui alineat.
6.20. Călătorul are obligația sa respecte locul, data și ora plecării atât la dus, cât și la întors, precum și locurile, datele și orele stabilite pe parcursul programului de călătorie contractat. Toate cheltuielile și daunele produse ca urmare a nerespecțării de către Călător a prevederilor privind locurile de întâlnire și orarele vor fi suportate de către acesta.
6.21. În cazul în care Călătorul care a intrat pe teritoriul statului în care se realizează pachetul de servicii de călătorie refuză să se mai întoarcă în România și autoritățile din țara respectivă fac cheltuieli de orice natură cu acesta, Călătorul respectiv are obligația de a suporta toate aceste cheltuieli.

VII. Renuntari, penalizari, despăgubiri. Limitarea raspunderii.
7.1. Solicitarea de anulare a rezervării efectuate inițial va fi transmisă în scris Agenției, în caz contrar solicitarea de anulare nu va fi luată în considerare.
7.2. În cazul în care Călătorul renunţă din vina sa la serviciul de călătorie care face obiectul prezentului contract, el datorează Agenției penalizările prevăzute în oferta achiziționată și semnalate ca atare precum și în Bonul de comandă. Ofertele speciale de tip “Non-refundable/nerambursabil” nu pot fi anulate sau cesionate fără aplicarea penalizării de 100%. 
7.3. Modificările de orice tip aduse unei rezervări (perioadă, hotel, tip de cameră, nume turisti, vârstă copii etc) sunt acceptate doar cu acordul furnizorului de servicii, în caz contrar sunt considerate anulări și se penalizează conform condițiilor de anulare prezentate la art. 7.1. si 7.2. Confirmarea modificărilor aduse unei comenzi se va face în funcție de disponibilitate și la tariful din acel moment pe care îl are furnizorul de servicii care a confirmat rezervarea inițială.
Agenția îşi rezervă dreptul de a aplica o taxa de modificare pentru a acoperi costurile administrative care pot rezulta din această acţiune de modificare solicitată de către călător. Aceasta taxa diferă faţă de taxele impuse direct de către furnizorul de servicii turistice. Valoare minima a acestei taxe de modificare impusa de către Agenție este de 25 euro crește în funcție de complexitatea cererii de modificare venită din partea turistului.
Modificarea efeectivă a rezervării se va face doar după acordul prealabil al Călătorului cu privire la costurile și condițiile transmise de către Agenție.
7.4. În cazul în care călătorul, care a contractat un pachet de servicii de călătorie pentru care a achitat un avans nu mai achită, în termenele specificate pe factură sau în bonul de comandă, ratele aferente sau restul de plată, contractul se consideră încetat de drept, iar Agenția are dreptul de a anula rezervarile efectuate în beneficiul Călătorului cu reținerea din avans a penalitătilor prevăzute la art. 7.1. si 7.2. Diferența, dacă există, se va rambursa călătorului.
7.5. În cazul în care plata pentru serviciile de călătorie interne a fost făcută cu, sau și cu vouchere de vacanță, penalizarea se va deduce în primul rând din valoarea voucherelor de vacanță. Dacă penalizarea este mai mare decât valoarea voucherelor de vacanță, diferența care depășește valoarea voucherelor de vacanță se va reține din valoarea achitată prin alte instrumente de plată. În cazul în care valoarea voucherelor de vacanță este mai mare decât valoarea penalizării, diferența nu se restituie nici în vouchere și nici în numerar în cazul în care Călătorul nu dorește un alt serviciu turistic.
In situația în care Călătorul iși manifestă dorința de a achiziționa un alt serviciu turistic, pentru o perioada ulterioară, atunci diferența dintre valoarea voucherelor și valoarea penalizării se va utiliza pentru acest nou serviciu. Termenul în care Călătorul poate solicita noul pachet de servicii de călătorie este de maxim 2 luni de la data rezilierii contractului/renunțarea la serviciile de călătorie inițiale. În cazul în care Călătorul nu iși exprimă opțiunea în aceasta perioada, Agenția nu îi mai poate oferi acestuia niciun pachet de servicii de călătorie ulterior.
7.6. Pentru biletele de odihnă și/ sau de tratament cumpărate prin organizații sindicale, Agenția va face restituiri numai în baza cererilor de renunțare contrasemnate și ștampilate de reprezentantul organizației sindicale.
7.7. În cazul în care o ambasadă refuză să acorde viza de intrare pentru efectuarea pachetului de servicii, Călătorului i se vor reține toate taxele datorate de Agenție prestatorilor direcți, precum și cheltuielile de operare proprii acesteia.
7.8. Agenția este exonerată de orice răspundere în cazul în care după începerea călătoriei, serviciul de grăniceri/poliția de frontieră sau altă autoritate competentă refuză să acorde Călătorului dreptul de ieșire/tranzit/intrare pe teritoriul unui stat, necesar pentru efectuarea serviciilor de călătorie. Călătorului i se va reține în această situație contravaloarea totală a pachetului de servicii de călătorie.
7.9. Penalizările echivalente cu cele indicate la punctul 7.1. si 7.2., se aplică și în cazul în care Călătorul nu ajunge la timp la aeroport sau la locul de plecare/destinație, dacă nu poate pleca în călătorie pentru că documentele personale necesare în vederea efectuării călătoriei nu sunt conforme normelor legale sau este în imposibilitatea de a părăsi teritoriului țării, din alte motive ce țin de persoana acestuia.
7.10. Agenția va acorda despăgubiri în funcție de gradul de nerespectare a obligațiilor din contract.
7.11. Agenția nu răspunde în situații de grevă, conflicte politice și de război, catastrofe, de pericol public, atac terorist, embargou internațional, precum și în cazul în care companiile aeriene stabilesc limite de răspundere. Toate aceste situații care nu sunt imputabile nici unei părți se consideră situații de forță majoră și exonerează de răspundere Agenția.
7.12. Agenția nu răspunde în caz de forță majoră, care este definită ca fiind orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil, cum ar fi grevă, conflict politic, război, calamități naturale (cutremur, inundații, furtună etc), incendii, epidemii, pericol public, atac terorist, embargou internațional, interdicții ale organelor de administrație publică etc., precum și în cazul în care companiile aeriene stabilesc limite de răspundere.
7.13. Toate sumele menționate la pct. 7.1., 7.2., 7.7., 7.8. și 7.9. din prezentul contract, se vor reține de către Agenție din avansul sau prețul total al pachetului de servicii de călătorie achitat de călător, fără a fi necesară intervenția instanțelor de judecată.
7.14. Călătorul trebuie să depună în scris (email, fax etc) cererea de încetare a pachetului de servicii de călătorie la Agenția la care a achitat serviciile. În caz contrar, cererea de încetare nu este luată în considerare.
7.15. Agenția efectuează rambursările prevăzute în prezentul contract, fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile lucrătoare de la data încețării contractului privind pachetul de servicii de călătorie.
7.16. În cazul rambursării prevazută în art. 6.8., se va scădea penalitatea de încetare corespunzătoare din
valoarea rambursării.
7.17. Călătorul are dreptul să primească despăgubiri adecvate din partea Agenției pentru orice daune pe care le suferă ca urmare a unei neconformități. Despăgubirea se acordă fără întârzieri nejustificate.
7.18. Călătorul nu are dreptul la despăgubiri în cazurile enumerate de art. 5.12. și art. 5.13.
7.19. Drepturile la despăgubiri sau la reducerea prețului nu aduc atingere drepturilor călătorilor în temeiul
Regulamentelor și convenții internaționale aplicabile.
7.20. În cazul unor evenimente invocate de călători (îmbolnăviri, decese), care se vor dovedi cu acte,
penalitățile aplicate vor fi cele percepute de furnizorii serviciilor de călătorie. În acest caz, Călătorul își poate recupera sumele achitate prin activarea asigurarii ștorno.

VIII. Reclamații
8.1. În cazul în care unul din serviciile de călătorie nu se execută în conformitate cu contractul privind
pachetul de servicii de călătorie, Călătorul are obligația de a informa în scris, de la fața locului și fără întârzieri nejustificate, atât reprezentantul Agenției, cât și prestatorii de servicii de călătorie (conducerea hotelului, a restaurantului, reprezentanții locali ai Agenției organizatoare), în legătură cu orice neconformitate pe care o constată pe parcursul execuțării unui serviciu de călătorie inclus în contractul privind pachetul de servicii de călătorie, tinând cont de circumstanțele cazului.
Datele de contact ale Agenției pentru situații de urgență sunt următoarele:
Numere de telefon:
Luni - Sambata (intre orele 09:00- 18:00): 0040 376 444 888
In afăra orelor de program și în zilele de Sărbători legale: 0040 755 379 497
Adresa de email Luni - Sambata (intre orele 09:00- 18:00): reclamatii@travos.ro,
unde Călătorul poate solicita asistență atunci când se afla în dificultate sau poate reclama orice neconformitate sesizată în timpul execuțării pachetului.
8.2. În cazul în care prestatorii de servicii de călătorie refuză nejustificat sau nu rezolvă neconformitatea
reclamată de Călător și nu invocă cazurile prevăzute la art. 8.3., acesta trebuie sa contacteze, de la fața
locului, Protectia consumatorului din țara respectivă.
8.3. Atât Agenția, cât și prestatorul de servicii de călătorie vor acționa pentru remedierea neconformității, cu excepția unuia din următoarele cazuri:
8.3.1. neconformitatea nu poate fi remediată;
8.3.2. remedierea implică cheltuieli disproporționate, tinând cont de anvergura neconformității și de
valoarea serviciilor de călătorie afectate.
8.4. În cazul în care neconformitatea afectează în mod substanțial executarea pachetului, iar Agenția a
omis sa o remedieze într-un termen rezonabil stabilit de către călător, acesta poate înceta contractul privind pachetul de servicii de călătorie fără plata unei Penalități de încetare și, după caz, poate sa ceara reducerea prețului și/ sau despăgubiri.
8.5. Călătorul poate trimite cereri sau Reclamații în legătură cu executarea pachetului, într-un termen de 5 zile după întoarcerea din călătorie, în mod direct Agenției de la care a achizitionat pachetul. Aceasta va comunica Călătorului modul de solutionare a reclamatiei, în termen de 30 de zile de la primirea acesteia. Agenția iși rezerva dreptul de a nu lua în considerare nicio reclamatie transmisă după trecerea celor 5 zile calendaristice de la încheierea călătoriei (check-out).
8.6. Călătorul are posibilitatea sa apeleze și la entitatea de solutionare alternativa a litigiilor (entitatea
SAL), care solutioneaza litigiile în conformitate cu O.G. nr. 38/2015 privind solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori și comercianti, precum și la platforma europeana de solutionare online a litigiilor (platforma SOL) în temeiul Regulamentului (UE) nr. 524/2013 al Parlamentului European.

IX. Asigurari
9.1. Conform prevederilor OG nr. 2/2018 și ale Ordinului 156/2019 emis de Ministerul Turismului, Călătorul este asigurat pentru rambursarea sumelor achitate de acesta în legatură cu pachetele de servicii de călătorie, în cazul insolvenței agenției de turism organizatoare și în legătură cu serviciile de călătorie asociate, cum sunt definite la art. 3 pct. 16 din OG nr. 2/2018, în măsura în care Agenția facilitează servicii de călătorie asociate, la Societatea de Asigurare Reasigurare CITY INSURANCE SA, Str. Emanoil Porumbaru nr. 93-95, et 1, 2, 3, 4 și 5 sector 1, București, Romania Tel: 021/231.00.54/79/90 cu Poliţa de asigurare Seria BN/nr:000001162 din 17.01.2019.
Polița de asigurare este afișată și pe pagina web a Agenției de turism travos.ro.
9.2. Dacă în prezentul contract este inclus transportul de pasageri, garantia prevazută la art. 9.1. include repatrierea călătorilor, indiferent dacă executarea pachetului este afectata de insolvența Organizatorului sau Călătorul se afla în imposibilitatea întoarcerii la locul de plecare sau la locul convenit de părți.
9.3. Valoarea despăgubirii:
9.3.1. În cazul în care călătoria nu a început, valoarea despăgubirii este egală cu valoarea sumelor achitate efectiv de Călător în baza prezentului contract, în măsura în care serviciile relevante nu sunt furnizate ca urmare a insolvenței Organizatorului.
9.3.2. Dacă în prezentul contract este inclus transportul de pasageri și Călătorul se afla în imposibilitatea întoarcerii la locul de plecare, din cauza insolvenței Organizatorului, despăgubirea este egală cu contravaloarea serviciilor de călătorie neprestate Călătorului și achitate de acesta în baza acestui contract, la care se adaugă costul repatrierii.
9.3.3. În cazul în care Călătorul a beneficiat de repatriere în condițiile art. 9.2.:
a) Călătorul nu mai beneficiază de nicio alta despăgubire de la Asigurator, în situația în care repatrierea intervine ca urmare a nerespectării de către Agenție a obligațiilor contractuale față de partenerii săi;
b) Călătorul beneficiază de rambursarea contravalorii serviciilor de călătorie neprestate și achitate de acesta în baza prezentului contract, fără a se scădea cheltuielile cu repatrierea efectuate de Asigurator, în cazul insolvenței Agenției.
9.3.4. Asiguratorul poate propune Călătorului o oferta de servicii alternative corespunzătoare pentru continuarea derulării pachetului, în condițiile prevăzute de Ordinul nr. 156/2019 emis de Ministerul Turismului. În situația în care Călătorul acceptă oferta propusă, acesta nu beneficiază de nicio despăgubire suplimentară.
9.4. Condițiile de despăgubire:
9.4.1. Călătorul va anunța imediat Asiguratorul prin telefon sau fax în cazul în care Agenția aflata în stare de insolvența nu efectuează repatrierea sa.
9.4.2. În cazul în care Călătorul solicită de la Agenție rambursarea sumelor achitate și/ sau a costului repatrierii, acesta transmite documentele justificative, în copie, către Agenție, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire având obligația sa păstreze documentele justificative, în original.
9.4.3. Călătorul poate solicită Agenției aflata în stare de insolventă, rambursarea sumelor achitate de acesta și/ sau a costului repatrierii astfel:
a) în termen de maximum 30 de zile de la data declararii insolvenței Agenției, dacă aceasta a survenit ulterior datei încheierii pachetului neexecutat/executat părțial;
b) în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii executării pachetului în situația în care declararea insolvenței este anterioară acesteia.
9.4.4. În situația în care se dispune radierea Agenției ca urmare a falimentului, Călătorul va transmite solicitarea de rambursare a sumelor plătite direct Asiguratorului în termen de 15 zile lucrătoare de la data radierii.
9.4.5. În situația prevazută la alin. 9.3.2., Călătorul poate solicită Organizatorului rambursarea costului repatrierii, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 15 zile lucrătoare de la data repatrierii.
9.4.6. În termen de 5 zile lucrătoare de la data transmiterii solicitarii conform art. 9.4.3, 9.4.4. sau 9.4.5., după caz, Călătorul notifică în scris Asiguratorul în legătură cu solicitarea adresata Agenției privind rambursarea sumelor achitate de acesta și/ sau a costului repatrierii.
9.4.7. În termen de 15 zile lucrătoare de la data confirmării de primire a notificarii de la art. 9.4.1. sau 9.4.4., după caz, Călătorul transmite Asiguratorului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, cererea de despăgubire insotita de documentele justificative care cuprind cel puțin următoarele:
a) contractul de comercializare a pachetului de servicii de călătorie;
b) confirmarile de primire precizate la art. 9.4.2. sau 9.4.5., după caz;
c) copiile documentelor care atesta achitarea serviciilor (de ex. chitante, ordine de plată), în cazul cererilor de rambursare a sumelor achitate de călător;
d) copiile documentelor de transport și cazare, după caz, în cazul cererilor de rambursare a costului repatrierii.
9.4.8. Despăgubirea va fi plătită în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii de către Asigurator a documentelor justificative de la călător.
9.4.9. În cazul în care, după plata despăgubirii, Agenția plătește sumele datorate călătorului, acesta restituie Asiguratorului despăgubirea primită, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii sumelor de la Agenție.
9.5. Facultativ, Călătorul are posibilitatea încheierii unui contract de asigurare, care sa acopere taxele de transfer sau a unui contract de asistență care sa acopere taxele de repatriere în caz de accidente, de boală sau deces, a unui contract de asigurare pentru bagaje, a unui contract de asigurare pentru servicii medicale la destinație ori a unei asigurari ștorno sau altor tipuri de asigurari de călătorie. Organizatorul/Intermediarul recomanda încheierea unei asigurari ștorno pentru acoperirea eventualelor penalități de anulare. Călătorul se poate informa în agentii despre cazurile acoperite de asigurarea ștorno, aceasta putând fi incheiata în Agenția de turism de unde acesta a achizitionat pachetul de servicii de călătorie, dacă Agenția oferă acest tip de serviciu.
9.6. Organizatorul nu se face vinovat de eventuala nerespectare a obligațiilor stipulate în politele de asigurare contractate prin intermediul Organizatorului, deoarece aceasta este doar intermediar intre Călător și asigurator.

X. Documentele contractului.
a) voucherul, biletul de odihna/tratament, biletul de excursie, bonul de comanda, după caz;
b) programul turistic, în cazul actiunilor turistice;
c) cataloage/pliante/oferte/alte inscrisuri/etc. ale Agenției puse la dispoziția călătorului, în format tiparit sau pe suport electronic.

XI. Prelucrarea datelor cu caracter personal.
11.1 Datele cu caracter personal prelucrate de SUNAIR CONSULTING SRL
Prelucrarea datelor cu caracter personal reprezintă orice operatiune sau set de operatiuni care se efectuează asupra datelor dumneavoastră cu caracter personal.
SUNAIR CONSULTING SRL poate prelucra următoarele date cu caracter personal: nume, prenume, număr telefon, adresa domiciliu, adresa de e-mail, serie și nr. carte de identitate, serie și nr. pasaport, CNP, data nașterii, vîrsta copiilor, apartenenta la sindicate, locul de munca, numele companiei (dacă este aplicabil), numărul de inregistrare TVA (dacă este cazul).
11.2 Persoanele vizate: călători/turisti/beneficiari ai serviciilor de călătorie sau turistice, reprezentanti/imputerniciti/persoane de contact (parteneri contractuali) din cadrul companiilor sau institutiilor/autoritatilor publice.
11.3 Scopurile colectarii datelor cu caracter personal
Prelucram datele cu caracter personal, colectate în baza prezentului contract, în urmatorele scopuri:
- Rezervarea, intermedierea, ofertarea și/ sau comercializarea serviciilor și/ sau pachetelor de servicii de călătorie, altor servicii turistice, evenimente culturale/sportive sau de alta natura, servicii de agrement sau călătorii de afaceri, executarea contractelor – respectiv în vederea indeplinirii obligațiilor contractuale pe care ni le asumam față de dvs.;
- În vederea indeplinirii obligațiilor legale stabilite în sarcina noastra.
11.4. Destinatarii datelor dumneavoastră cu caracter personal
SUNAIR CONSULTING SRL va consideră toate informațiile colectate de la dumneavoastră ca fiind confidentiale și nu le va partaja cu terti (cu excepția acelor persoane fizice și/ sau juridice implicate în prestarea serviciilor rezervate sau achiziționate de dumneavoastra, respectiv partenerilor SUNAIR CONSULTING SRL de afaceri, inclusiv partenerilor din afără Uniunii Europene, în cazul în care fără partajarea datelor dumneavoastră nu ați putea beneficia de serviciile achiziționate) fără consimțământul dumneavoastră expres și anterior.
De asemenea, vom putea furniza datele dvs. cu caracter personal către autorități publice centrale și locale, autorități judecatoresti, poliție, parchet (in limitele prevederilor legale și/ sau ca urmare a unor cereri intemeiate și expres formulate), etc.
11.5. Durata prelucrării datelor cu caracter personal
SUNAIR CONSULTING SRL va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pana la finalizarea scopului pentru care au fost colectate sau ulterior, conform obligațiilor legale stabilite în sarcina noastra.
Ulterior, dacă dumneavoastră sau reprezentantul legal/imputernicit nu veți exercita dreptul de opoziție/de stergere, conform legii, aceste date vor fi arhivate de către SUNAIR CONSULTING SRL pe durata de timp prevazută în procedurile interne sau vor fi distruse.
11.6. Drepturile persoanelor vizate. Conform prevederilor legale aplicabile, beneficiati de următoarele drepturi: dreptul de a fi informat, dreptul de acces, dreptul la rectificare, dreptul de ștergere a datelor ("dreptul de a fi uitat"), dreptul la restrictionarea prelucrării, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziție și drepturi legate de procesul decizional individual automatizat, inclusiv crearea de profiluri.
De asemenea, vă este recunoscut dreptul de a depune o plângere în față unei autorități de supraveghere și de a introduce o cale de atac judiciara. În acest scop, în Romania, autoritatea de supraveghere este: www.dataprotection.ro
11.7. Exercitarea drepturilor dumneavoastra. Pentru exercitarea acestor drepturi va puteti adresa SUNAIR CONSULTING SRL prin transmiterea unei cereri scrise, datate și semnate la adresa: Sat Rediu NC 1433/2, Comuna Rediu, Judet Iași, Romania sau prin transmiterea unui e-mail către gdpr@travos.ro.
11.8. Prin acceptarea/semnarea prezentului contract, dumneavoastră confirmati ca ați citit, ați fost informat(a) corect, complet, ați luat cunostință de conținutul acestui document, îl înțelegeți pe deplin și sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal ale dvs și ale persoanelor pentru care faceți rezervarea, de către SUNAIR CONSULTING SRL.
11.9. Consimțământul parental în contextul prelucrarii datelor cu caracter personal ale minorilor (se va completa doar dacă vor există minori - beneficiari indirecți ai serviciilor contractate).
Subsemnatul(a),..........................................................................................., (nume – prenume: părinte / reprezentant legal / imputernicit al reprezentanților legali), în calitate de: (părinte / reprezentant legal / imputernicit al reprezentanților legali) al minorului / minorilor........................................................................
....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... în vîrstă de................................................ ani, prin prezenta consimt în numele lui/lor ca Sunair Consulting SRL să poată prelucra datele cu caracter personal legate de numele și vârsta minorului(lor), serie și număr pașaport / carte de identitate, în scopul rezervării / comercializării pachetelor turistice / biletelor de avion al căror beneficiar direct sau indirect va fi minorul.
Prin semnarea prezentului contract confirm că am citit, am fost informat(ă) corect, complet, am luat cunoștință și înțeleg pe deplin drepturile de care beneficiez privind protecția atât a datelor personale proprii, cât și protecția datelor personale ale minorului.

XII. Dispoziții finale
12.1. Prezentul contract a fost încheiat în doua exemplare, câte unul pentru fiecare parte.
12.2. Comercializarea pachetelor de servicii de călătorie se va face în conformitate cu prevederile prezentului contract și cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative.
12.3. Toate unitățile de cazare, precum și mijloacele de transport sunt clasificate de către organismele abilitate ale țărilor de destinație, conform procedurilor interne și normativelor locale acolo unde acestea există, care diferă de la o țară la alta și de la un tip de destinație la altul.
12.4. Călătorul declară ca Agenția l-a informat complet cu privire la condițiile de comercializare a pachetelor de servicii de călătorie în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2018. Prin semnarea acestui contract, sau prin acceptarea pachetelor de servicii de călătorie inclusiv în cazul celor achiziționate la distanță prin mijloace electronice, Călătorul iși exprimă acordul și luarea la cunostință cu privire la condițiile generale de comercializare a pachetelor de servicii de călătorie, în conformitate cu oferta Agenției.
12.5. Totodată Călătorul consimte ca oricare din comunicarile/informările Agentiei să îi fie trimise prin email sau sms, la adresele de email sau numerele de telefon indicate în preambulul prezentului contract.
12.6. Călătorul declară că anterior încheierii prezentului contract Agenția i-a furnizat toate informațiile esențiale privind serviciile contractate, cum ar fi: destinația, itinerariul, perioada călătoriei, numărul de nopți incluse, mijloacele de transport, unitățile de cazare și serviciile de masă oferite, alte servicii incluse în pachet, numărul minim de persoane necesar efectuării serviciilor de călătorie, abilități lingvistice necesare Călătorului pentru comunicarea orală, informații pentru persoane cu mobilitate redusă, informații generale despre regimul vizelor și pașapoartelor și privind formalitățile legate de sănătate în țara de destinație, informații privind Agenția de turism organizatoare/intermediară, prețul total al pachetului, modalitățile de plată, informații privind posibilitatea Călătorului de a înceta contractul oricând înainte de începerea executării pachetului și informații privind asigurarea facultativă sau obligatorie care să acopere costurile încetării contractului de către Călător sau costurile de asistență, inclusiv taxele de repatriere, în caz de accident, de boală sau de deces, cu care este în mod expres de acord.
12.7. În cazul în care prezentul contract are ca obiect vânzarea de către Agenție a unui serviciu de călătorie care NU constituie pachet de servicii de călătorie conform dispozitiilor O.G. nr. 2/2018, art. 6.9., art. 6.10. și Capitolul VII. din prezentul contract nu sunt aplicabile.
12.8. Litigiile aparute intre părți se rezolvă pe cale amiabilă în caz contrar părțile înțeleg să se adreseze instanțelor de judecată competente.
12.9. Contractul va fi interprețat conform legilor din România.

ANEXA 1


Formular cu informații standard pentru contractele privind pachete de servicii de călătorie

Combinația de servicii de călătorie pusă la dispoziția dumneavoastră este un pachet în înțelesul Ordonanței
Guvernului nr. 2/2018. Prin urmare, veți beneficia de toate drepturile UE care se aplică pachetelor. SUNAIR CONSULTING SRL va fi pe deplin responsabilă pentru executarea corespunzătoare a pachetului în ansamblu. În plus, conform legislației, SUNAIR CONSULTING SRL deține protecție pentru a vă rambursa plățile și, în cazul în care transportul este inclus în pachet, pentru a asigura repatrierea dumneavoastră în cazul în care devine insolventă. Informații suplimentare referitoare la principalele drepturi în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 2/2018 www.anat.ro/wp-content/uploads/2013/09/OG-2_2018.pdf. Urmărind hyperlinkul, Călătorul va primi următoarele informații:

Drepturile principale în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 2/2018:
- Călătorii primesc toate informațiile esențiale privind pachetul anterior încheierii contractului privind pachetul de servicii de călătorie.
- Exista întotdeauna cel puțin un comerciant care raspunde pentru executarea corespunzătoare a tuturor
serviciilor de călătorie incluse în contract.
- Călătorilor li se pune la dispozitie un număr de telefon de urgență sau detaliile unui punct de contact unde
pot lua legătură cu Agenția de turism organizatoare sau cu agentul de turism.
- Călătorii pot transfera pachetul unei alte persoane, în urma unei înștiințări efectuate în mod rezonabil și
eventual a plății unor costuri suplimentare.
- Prețul pachetului poate fi mărit numai dacă cresc costurile specifice (de exemplu, prețurile carburanților)
si dacă acest lucru este prevăzut în mod expres în contract, și în orice caz nu mai târziu de 20 de zile înainte
de începerea execuțării pachetului. În cazul în care creșterea prețului este mai mare de 8% din prețul
pachetului, Călătorul poate înceta contractul. În cazul în care Agenția de turism organizatoare își rezervă
dreptul de a crește prețul, Călătorul are dreptul la o reducere de preț dacă apare o scădere a costurilor
relevante.
- Călătorii pot înceta contractul fără plata unei penalități de încetare și pot obține rambursarea completă a
oricăror plăti în cazul în care oricare dintre elementele esențiale ale pachetului, altul decât prețul, s-a
modificat în mod semnificativ. În cazul în care, înainte de începerea execuțării pachetului, comerciantul
răspunzător de pachet anulează pachetul, călătorii au dreptul la rambursare și, după caz, la o despăgubire.
- Călătorii pot înceta contractul fără plata unei penalități de încetare, înainte de începerea execuțării
pachetului, în circumstanțe exceptionale, de exemplu în cazul unor probleme grave de securitate la destinație care sunt susceptibile de a afecta pachetul.
- În plus, călătorii au posibilitatea de a înceta contractul în orice moment înainte de începerea execuțării
pachetului, în schimbul achițării unei penalități de încetare adecvat și justificabil.
- În cazul în care, după începerea execuțării pachetului, elemente importante ale pachetului nu pot fi
executate astfel cum s-a convenit, vor trebui oferite Călătorului servicii alternative corespunzatoare, fără a
implica plata unor costuri suplimentare. Călătorii pot înceta contractul fără plata unei penalități de încetare, în cazul în care serviciile nu sunt executate în conformitate cu contractul și acest fapt afectează în mod
substanțial executarea pachetului, iar Agenția de turism organizatoare nu remediază problema.
- Călătorii au, de asemenea, dreptul la o reducere a prețului și/ sau la plata unor despăgubiri pentru daune în cazul în care serviciile de călătorie nu sunt executate sau sunt executate în mod necorespunzator.
- Agenția de turism organizatoare trebuie sa ofere asistență în cazul în care Călătorul se afla în dificultate.
- În cazul în care Agenția de turism organizatoare intră în insolventă, plațile vor fi rambursate. În cazul în
care Agenția de turism organizatoare intră în insolvență după începerea execuțării pachetului, iar transportul este inclus în pachet, repatrierea călătorilor este garantată.
SUNAIR CONSULTING SRL a contractat protecția în caz de insolvența la Societatea de Asigurare Reasigurare CITY INSURANCE SA, Str. Emanoil Porumbaru nr. 93-95, et 1, 2, 3, 4 și 5 sector 1, București, Romania Tel: 021/231.00.54/79/90 cu Poliţa de asigurare Seria BN/nr:000001162 din 17.01.2019., care este afișată pe pagina web a Agenției de turism travos.ro. Călătorii pot contacta această entitate sau, după caz, autoritatea competentă - Autoritatea de Supraveghere Financiară, Splaiul Independenței nr. 15, sector 5, București, e-mail: office@asfromania.ro, relații cu publicul, tel. 0800 825 627, număr apelabil din afără României: +40.21.668.12.08, fax: 021.659.60.51 și 021.659.64.36, în cazul în care anumite servicii sunt refuzate din cauza insolvenței SUNAIR CONSULTING SRL.
În sensul prezentului formular prin Agentie de turism organizatoare se întelege Agenția de turism organizatoare stabilită pe teritoriul României sau Agenția de turism intermediară stabilită pe teritoriul României, care cumpără în mod direct pachete de la o Agenție de turism organizatoare care nu este stabilită în România, după caz, conform art. 14 din O. G. nr. 2/2018. În cazul prevederilor referitoare la insolventă, Agenția de turism organizatoare este cea dintr-un alt stat membru sau din România, după caz.
Acte normative:
- Ordonanța Guvernului nr. 2/ 2018: www.anat.ro/wp-content/uploads/2013/09/OG-2_2018.pdf
- Ordinul nr. 156/ 2019 pentru aprobarea Procedurilor de garantare a sumelor plătite de călători în legătură cu pachetele de servicii de călătorie/ serviciile de călătorie asociate în cazul insolvenței Agenției de turism organizatoare și procedurile de despăgubire a călătorilor.


CONTRACTUL DE COMERCIALIZARE A SERVICIILOR UNICE DE CALATORIE

NU se aplică pachetelor de servicii de călătorie și/sau celor asociate, asa cum sunt definite conform

OG2/2018 emisă de Ministerului Turismului.

 

Părțile contractante:

S.C. SUNAIR CONSULTING S.R.L. avand :

Sediu social: Iași, Comuna Rediu, Sat Rediu NC 1433/2

Puncte de lucru:

București, Bd. Iuliu Maniu, 94-100, Bl. 18, Sc. 3, Parter, România

Iași, Str. Strapungere Silvestru, Nr. 16, Bloc T1B, Parter, România

Iași, Calea Chișinăului, Nr. 29, Corp J, stand 26, România

Suceava, Str. Calea Unirii nr. 27, Corp B Stand 8.10, România

Brașov, Str. Toamnei, Nr. 19, România

Tel: 0376.444.888; E-mail: office@travos.ro;

Nr. Registrul Comerțului: J22/1329/2011, Cod fiscal: R02882212;

Licență de turism - organizatoare: nr 1190/21.02.2019; Capital social: 26.000 RON

Conturi:

Unicredit Bank:  Cont în LEI : RO34 BACX 0000 0006 4758 8001;

Cont în EURO: RO07 BACX 0000 0006 4758 8002.

Banca Transilvania: Cont în LEI : RO79 BTRL RONC RT03 3702 2601;

Cont în EURO : RO29 BTRL EURC RT03 3702 2601.

Reprezentată legal prin: d-nul Viorel Cătălin CHEȘCU — în calitate de Administrator

Denumită în continuare Agenția,

și

turistul/reprezentantul turistului (persoană fizică sau juridică), denumit în continuare Călător (titular de contract), numar de telefon de contact …………………………………………, adresa/adrese de email de contact……………………………………………………………….

În cazul în care o persoană face rezervare în numele mai multor persoane care vor beneficia de serviciul de călătorie, se consideră că această persoană este împuternicită de respectivele persoane să le reprezinte interesele și acceptă condițiile prezentului contract atât în nume propriu, cât și în numele celorlalți călători (indicați în Voucher, Bon de comandă sau alte documente) și se consideră ca aceasta a informat toate persoanele implicate cu privire la serviciul ales, ca este împuternicită să achite/ modifice/ reprezinte călătorii în orice activitate sau decizie legată de rezervarea efectuată, inclusiv să informeze cu privire la orice posibile modificări și să încaseze în numele tuturor posibilele sume de rambursat.

Parțile contractante au convenit la încheierea prezentului contract.

I. Obiectul contractului

1.1. Obiectul contractului îl reprezintă serviciul de intermediere (rezervare și comercializare) a unui serviciu unic (simplu) de călătorie de către Agenție Călătorului. Serviciul de intermediere presupune căutarea, rezervarea și vânzarea unui serviciu de călătorie, stipulat în Documentele de călătorie anexate, considerate parte integrantă a prezentului contract: Voucher, Bilet de Odihnă și/sau Tratament, Bon de Comandă/ Confirmare de rezervare (după caz). Agenția este un operator economic care intermediază/ rezervă un serviciu în favoarea Călătorului, serviciu care este prestat de către o tertă parte numită Furnizor de servicii de Călătorie, în această categorie intrând: unități de cazare (hoteluri, pensiuni ș.a.), companiile de transport (terestru, aerian ș.a.), companiile de asigurare medicală pe perioada călătoriei, cele de inchirieri autoturisme, prestatori de servicii agrement și altele.

1.2. Valoarea contractului este specificată în Bonul de comandă care reprezintă parte integrantă a acestui contract.

1.3. Prețul în vigoare la momentul încheierii contractului se va aplica exclusiv pentru serviciile care fac obiectul acestei rezervări cu obligația de respectare de către Călător a condițiilor specifice sau generale de plată (după caz) și/sau a condițiilor specifice sau generale de anulare.

II. Prețul/Valoarea contractului

2.1. Prețul contractului se compune din costul serviciilor de călătorie rezervate, comisionul Agenției, TVA și toate serviciile prevăzute în Voucher/ Bilet de Odihnă și Tratament și (după caz) în Bonul de comandă (confirmare de rezervare). Dacă prețul nu este specificat în prezentul contract, atunci acesta este specificat în bonul de comandă, alte documente de călătorie sau pe factură.

În cazul solicitării unor servicii care necesită confirmarea rezervării din partea hotelierilor sau altor furnizori de servicii de călătorie, Agenția va oferi călătorului un Bon de comandă care va conține toate informațiile cu privire la serviciul selectat și suma achitată în avans.

2.2. Condiția standard de efectuare a unei rezervări cu plata în rate presupune achitarea unui avans din valoarea totală a contractului în 2 zile lucrătoare de la momentul solicitării rezervării și achitarea diferenței cu maxim 20 zile înainte de data de începere a prestării serviciilor comandate. Data care este specificată în Bonul de comandă (după caz), este stabilită în functie de condițiile specifice ale ofertei alese (oferta standard, “Early booking”, Sărbători sau Evenimente ș.a.). Deoarece varietatea și complexitatea ofertelor pentru serviciile de călătorie este extrem de mare, majoritatea ofertelor se vor supune unor condiții de rezervare și de plată personalizate, care vor inlocui condițiile standard stipulate în prezentul contract. Condițiile specifice de rezervare, plată, modificare, anulare etc. ale serviciilor de călătorie se vor menționa în Bonul de Comandă, Anexă Contract și/sau alte documente complementare, în conformitate cu termenii specifici ai ofertei selectate.

2.3. Pentru serviciile de călătorie care se desfasoară în România plățile efectuate de pe teritoriul României se vor face exclusiv în RON, indiferent de valuta în care este prezentata oferta/ este emis contractul. Cursul de schimb valutar este fie cel stabilit de Furnizorul serviciilor de călătorie (unitatea de cazare, transportator ș.a.), fie cursul BNR al zilei de plata.

2.4. Pentru serviciile de călătorie care se desfasoară în afara României plata se poate efectua în RON sau în EUR. În cazul în care plata se va efectua în RON cursul valutar stabilit este BNR din ziua plății +2% comision de risc valutar.

2.5. Prețul contractului este valabil la momentul încheierii acestuia, fiind aplicabil exclusiv serviciului de călătorie și implicit a condițiilor specifice ale ofertei alese la momentul încheierii contractului. Orice modificare a prețului serviciilor contractate aparuta ulterior încheierii prezentului contract nu poate fi aplicată retroactiv contractului incheiat (de exemplu: ofertele Last Minute/ Non-refundable) și nici nu indreptateste Călătorul la rezilierea prezentului contract. Furnizorul de servicii de călătorie iși păstrează dreptul de a emite sau retrage oferte pentru serviciile prestate, de a le aplica unui numar limitat de camere, de a le oferi la vânzare pentru o perioadă limitată de timp etc. pentru a impulsiona vânzările, ofertele respective nefiind aplicabile serviciilor deja achiziționate/ contractului deja aprobat de părți. Prețul contractului este definitiv la momentul confirmarii rezervării în scris în cazul serviciilor achitate în rate sau la momentul emiterii Voucher-ului.

III. Drepturile și obligațiile Agenției

3.1. Agenția de turism va face tot posibilul pentru buna executare a serviciilor de călătorie incluse în contract și este obligată să acorde asistentă în cazul în care Călătorul se află în dificultate.

3.2. În cazul în care Agenția este nevoită să modifice una dintre prevederile esențiale ale contractului, are obligația sa-l informeze pe Călător de apariția acestora înainte de data începerii sejurului/călătoriei, cu excepția situațiilor care nu puteau fi prevăzute sau evitate, care nu au fost aduse la cunostința Agenției în timp util.

3.3. Pentru serviciile din afara României Agenția poate să majoreze prețul contractului numai dacă modificarea are loc ca urmare a variațiilor mari ale costurilor de transport, ale taxelor aferente serviciilor de aterizare/ debarcare/ îmbarcare în porturi și aeroporturi și ale taxelor de stațiune (în cazul în care sunt achitate la agenție).

3.4. Agenția iși rezervă dreptul de a aplica comision tuturor serviciilor suplimentare și complementare solicitate de Călător (fișa cont restaurant, pachete SPA, excursii etc.)

3.5. În cazul în care, după începerea călătoriei turistice, o parte importantă din serviciile prevăzute în contract nu este realizată sau Agenția constată că nu le va putea realiza, aceasta este obligată:

 1. a) să ofere călătorului alternative corespunzătoare în vederea continuării călătoriei /sejurului fără majorarea prețului, respectiv serviciile de călătorie oferite să fie de aceeași calitate și cantitate;
 2. b) să restituie călătorului sumele ce reprezintă diferența dintre serviciile de călătorie achitate și cele efectiv prestate în cazul în care nu pot fi oferite Călătorului alternative corespunzătoare sau acesta nu le acceptă din motive intemeiate.

3.6. Agenția este răspunzătoare pentru buna executare a obligațiilor asumate prin contract, cu excepția următoarelor cazuri:

 1. a) când neindeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a obligațiilor asumate prin contract se datorează Călătorului;
 2. b) când neindeplinirea obligațiilor se datorează unor cauze de forță majoră sau unor imprejurări pe care nici Agentia, nici prestatorii de servicii nu le puteau prevedea sau evita (modificări de orar sau de itinerar, intârzieri în traficul mijloacelor de transport etc.).
 3. c) când neindeplinirea obligațiilor se datorează unui tert care nu are legatură cu furnizarea serviciilor prevăzute în contract, iar cauzele care au determinat neindeplinirea obligațiilor au un caracter imprevizibil și inevitabil.
 4. d) când neindeplinirea obligațiilor se datorează insolvenței sau falimentului Furnizorului de servicii de călătorie (hotelier, transportator ș.a.)

3.7. Pentru serviciile prestate în afara României Agenția are obligația sa furnizeze călătorului, cu cel puțin 24 ore înainte de data plecării, următoarele informații:

 1. a) orarele, locurile escalelor și legăturile, precum și, după caz, locul ce urmează să fie ocupat de călător în fiecare dintre mijloacele de transport incluse în contract (mai puțin avion) în cazul în care e vorba de serviciul de transport;
 2. b) denumirea, sediul/adresa, numerele de telefon ale reprezentantului local ori, în lipsa acestuia, un numar de telefon de urgență al Agenției, care să îi permită contactarea Agenției în situațiile de urgență;
 3. c) pentru călătoriile minorilor neinsotiti de părinți, informații care să permită părinților stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul cazării copilului.

3.8. În cazul serviciului de cazare, distribuția camerelor se face exclusiv de către hotelier (repartizarea pe etaje, orientare, vedere, corp de clădire, numărul camerei, tip paturi, apropierea camerelor în cazul grupurilor) în conformitate cu tipul camerei rezervate și înscrise în Voucher. Agenția nu poate fi responsabilă de repartizarea camerelor în cadrul hotelului decât în ceea ce privește tipul de cameră corespunzător prevăzut în documentele de rezervare (voucher, bilet de cazare, confirmare de rezervare). Agenția în calitate de intermediar nu poate fi facută răspunzătoare de condițiile de întreținere a camerelor și de calitatea serviciilor prestate de hotelier/furnizor.

3.9. Clasificarea hotelurilor și a pensiunilor din oferta Agenției are la bază informațiile furnizate de către unitățile de cazare și poate fi subiectul schimbării clasificării oficiale, independente de voința Agenției, în intervalul de timp dintre efectuarea rezervării și începerea sejurului. Dacă modificarea clasificării va fi adusa la cunostința Agenției, aceasta are obligația de a informa Călătorul în cel mai scurt timp cu privire la modificările apărute, toate celelalte cazuri nefiind imputabile Agenției.

3.10. Imaginile prezentate pe site-urile Agenției cu privire la unitățile de cazare nu pot fi considerate contractuale și nici nu creează obligații pentru Agentie, acestea fiind doar informative, fiind valabile exclusiv pentru acele spatii fotografiate din cadrul unității de cazare și doar la momentul efectuării fotografiilor. Agenția face toate eforturile posibile pentru informarea corectă a Călătorului, dar nu poate să-și asume responsabilitatea pentru posibilele diferențe.

3.11. Agenția înțelege să fie responsabilă pentru orice acțiune sau omisiune a propriului personal, dar nu iși asumă nici o responsabilitate pentru întreruperea sau anularea călătoriei datorate situațiilor de: îmbolnăviri, accidente, greve, proteste sau atentate teroriste, a războiului, a embargourilor, a iregularitătilor mijloacelor de transport, condiții meteo extreme, răniri sau oricăror alte cauze aflate în afara propriului control. Pentru călătoria în străinatate recomandam încheierea unei asigurări medicale valabilă pe perioada călătoriei, precum și a unei asigurări ȘTORNO privind riscul anulării serviciului de călătorie. Vaccinările care sunt necesare și obligatorii pentru anumite călătorii intră în responsabilitatea și cheltuiala personală a Călătorului.

IV. Drepturile și obligațiile călătorului

4.1. Călătorul are dreptul sa rezilieze în orice moment prezentul contract, în tot sau în parte, iar în cazul în care rezilierea îi este imputabilă, este obligat să plătească penalitățile conform condițiilor de Anulare specificate în prezentul contract și/sau Bon de comandă, cu excepția cazurilor de Forță Majoră definite conform legii. Orice modificare a rezervării unei unități de cazare (schimbarea hotelului, tipului camerelor, numărul de persoane sau a oricaruia dintre servicii) echivalează cu rezilierea contractului actual și cu aplicarea penalităților de la momentul respectiv, urmând încheierea unui nou contract.

4.2. Călătorul poate transfera contractul (cesiona) unei persoane care îndeplinește toate condițiile aplicabile contractului respectiv, după ce notifică Agenția de turism intr-un termen rezonabil înainte de începerea executării serviciului de călătorie, pe un suport durabil (printat sau email). Transferul este posibil numai cu acordul scris al Furnizorului de servicii (transportator, hotel ș.a.). Persoana care transferă contractul privind serviciul de călătorie și persoana căreia îi este transferat contractul răspund în solidar pentru achitarea soldului și a tuturor comisioanelor, tarifelor și altor costuri suplimentare generate de acest transfer. Călătorul are obligația de a se informa cu privire la costurile unei astfel de cesiuni.

4.3. În cazul apariției situației de Suprarezervare (Overbooking), situație care nu putea fi anticipată sau prevenită și care nu-i poate fi imputabilă Agenției, Călătorul are dreptul:

 1. a) să accepte la același preț un alt serviciu de călătorie de calitate echivalentă sau superioara, propus de Agentie;
 2. b) să accepte un serviciu de călătorie de calitate inferioara, propus de Agentie, cu rambursarea diferenței de pret;
 3. c) să i se ramburseze imediat toate sumele achitate în virtutea contractului.

4.4. Documente de călătorie - Călătorul este responsabil de a se asigura de conformitatea și valabilitatea tuturor documentelor de călătorie. În vederea rezervării serviciului de călătorie, Călătorul are obligația de a furniza numele complet, asa cum apare în actul de identitate (Carte de identitate, Pasaport) care va fi utilizat pentru călătorie. În caz contrar, iși asumă intreaga responsabilitate, inclusiv pentru plata unor taxe/costuri suplimentare, pentru corectarea/schimbarea numelui Călătorului, valoarea acesteia fiind stabilită de fiecare Furnizor/Prestator în parte. Agenția nu iși asumă nici o responsabilitate in cazul în care actele de identitate (Cartea de identitate, pașaportul, permisul de conducere etc.) sunt necorespunzătoare sau incomplete.

4.5. Călătorul este obligat să prezinte la recepția unității hoteliere actele sale de identitate, precum și documentul de călătorie eliberat (Voucher, Bilet de odihnă și/sau de tratament), în vederea acordării serviciilor de călătorie. În cazul în care Călătorul beneficiază de servicii de tratament, acesta este obligat să prezinte la recepția unității hoteliere bilet-tip de trimitere de la medicul de familie și dovada plății contribuțiilor asigurări sociale la zi/ cardul de sănătate.

4.6. Călătorul are obligația să respecte orarul de cazare al unităților hoteliere, afișat la recepție. Unitățile de cazare au dreptul legal de a fixa propriile ore (minim/maxim) de începere a cazării călătorilor/de eliberare a camerelor, stabilite uzual intre:

- pentru Litoral România: check-in după orele 14:00 – 19:00, check-out înainte de orele 10:00 – 12:00

- pentru Litoral extern: check-in după orele 14:00 – 16:00, check-out înainte de orele 10:00 – 12:00

- pentru celelalte zone: check-in după orele 12:00 – 16:00, check-out înainte de orele 09:00 – 12:00

Depășirea orei maxime de eliberare a camerelor (situația de «late check-out») sau cazarea înainte de ora oficială de începere a zilei hoteliere (situația de «early check-in») se taxează suplimentar de către hotelier la fața locului și Călătorului îi revine obligativitatea de a achita contravaloarea taxei.

4.7. NO SHOW - Situatia în care Călătorul nu se prezintă la cazare în ziua începerii sejurului. Dacă Călătorul este în imposibilitatea de a se prezenta la unitatea de cazare în ziua de începere a serviciului de călătorie specificat în documentele de cazare (Voucher/Bilet de odihnă și tratament), acesta are obligația de a anunța intarzierea în cel mai scurt timp posibil fie Furnizorului (hotelul, transportatorul), fie Agenției, pentru a putea beneficia de serviciu în continuare, în caz contrar furnizorul de servicii de cazare nu iși asumă obligația de pastrare a camerelor pâna la sosirea călătorului în următoarele zile, iar Agenția nu are obligația de returnare a vreunei sume. Se recomandă anunțarea Furnizorului (hotelierului) în cazul sosirii după orele 20:00 (Late ckeck-in).

4.8. Călătorul are obligația de a se informa și de a respecta condițiile de prestare a serviciilor de călătorie, condiții care pot presupune după caz: “Regulament de ordine interioară” a unității de cazare, cod de conduită vestimentară, purtarea obligatorie a brațării la mână, parcare și altele. Călătorul are obligația de a se informa cu privire la condițiile de cazare specifice fiecarui hotel în parte, prezentate în limita disponibilității de Agenție și/sau de către hotelier. Călătorul este obligat să achite orice pagubă materială produsă hotelului direct reprezentanților hotelului înainte de eliberarea camerelor.

4.9. Servicile care nu se regăsesc în documentele contractuale sau în oferta oficială a Agenției și nu sunt incluse în prețul contractului: aceste servicii pot fi cu plata optională sau obligatorie (de exemplu: taxe de stațiune, taxe de pod, taxa parcare ș.a.) și se vor achita direct către Furnizorul de serviciii de călătorie. Călătorul este obligat să achite taxa de stațiune, taxa de promovare turistică, precum și orice alte taxe locale, impuse de către stat/ unitățile de cazare, fără a putea pretinde despăgubiri sau returnarea sumelor de la Agenție.

4.10. Contravaloarea serviciilor neutilizate în timpul călătoriei/sejurului se poate recupera doar cu acordul scris al Furnizorului de servicii de călătorie (hotel, transportator etc.). Călătorul are obligația de a anunța Agenția despre apariția unei astfel de situații în cel mai scurt timp posibil și de a transmite (sau depune) acel document (acord scris) în Agenție în maxim 5 zile lucrătoare de la data încheierii prestării serviciilor. Agenția nu este obligată și nici nu poate fi facută răspunzătoare pentru returnarea contravalorii serviciilor neprestate în absența acordului scris al Furnizorului de servicii (unitate de cazare, transportator) și în absența informării scrise din partea călătorului.

4.11. Date de contact - Călătorul are obligația de a furniza date de contact corecte, la care poate fi contactat în orice moment, în tara sau în străinatate (numar de telefon mobil/ e-mail valid). Agenția nu iși asumă raspunderea pentru daunele care ar putea decurge din faptul ca nu ați respectat această cerință. În cazul în care contractul este semnat în numele mai multor călători care vor beneficia de serviciile mentionate în Bon de Comandă și/sau Voucher (grup, familie), Călătorul va fi răspunzător pentru primirea și transmiterea către ceilalți participanți a oricăror comunicări sau notificări care ar putea apărea și va fi considerat împuternicit de ceilalți participanți la călătorie să încaseze eventualele sume rambursate sau compensații.

4.12. Călătorul are obligația să respecte locul, data și ora plecării atât la dus cât și la întors, în cazul serviciului de călătorie de transport. Toate cheltuielile și daunele produse ca urmare a nerespectării de către Călător a prevederilor privind locurile de plecare și orarele vor fi suportate de acesta.

4.13. Dacă pentru efectuarea călătoriei este necesară îndeplinirea de către Călător a unor formalități suplimentare (exemplu: călătoria cu un minor, schimbarea numelui în urma căsătoriei, obținere de vize, efectuare de vaccinuri ș.a.), acesta are obligația de a îndeplini toate cerințele legale.

4.14. În cazul în care o Ambasadă refuză să acorde viza de intrare pentru efectuarea serviciului contractat, călătorului i se vor reține toate taxele achitate de Agenție prestatorilor direcți, precum și cheltuielile de operare proprii acesteia.

V. Condiții de plată – Anulare – Penalizări

5.1. Solicitarea de anulare a rezervării efectuate inițial va fi transmisă în scris Agenției, în caz contrar solicitarea de anulare nu va fi luată în considerare.

5.2. În cazul în care Călătorul renunţă din vina sa la serviciul de călătorie care face obiectul prezentului contract, el datorează Agenției penalizările prevăzute în oferta achiziționată și semnalate ca atare precum și în Bonul de comandă. Ofertele speciale de tip “Non-refundable/nerambursabil” nu pot fi anulate sau cesionate fără aplicarea penalizării de 100%.

5.3. În cazul în care o ambasadă refuză să acorde viza de intrare pentru efectuarea pachetului de servicii, Călătorului i se vor reţine toate taxele achitate de Agenţie prestatorilor direcţi, precum şi cheltuielile de operare proprii acesteia.

5.4. În cazul în care Călătorul care a intrat pe teritoriul statului în care se realizează serviciul de călătorie refuză să se mai întoarcă în România şi autorităţile din ţara respectivă fac cheltuieli de orice natură cu acesta, turistul respectiv are obligaţia de a suporta toate aceste cheltuieli.

5.5 Penalizările echivalente cu preţul contractului se aplică şi în cazul în care Călătorul nu ajunge la timp la aeroport sau la locul de plecare, dacă nu poate pleca în călătorie pentru că nu are actele în regulă sau dacă este întors de la graniţă de către poliţia de frontieră. Călătorul este singurul responsabil pentru deținerea și valabilitatea documentelor legale pentru călătorie (pașaport, carte de identitate, viza etc.).

5.6. În cazul în care Călătorul, care a contractat un pachet de servicii de călătorie pentru care a achitat un avans nu mai achită, în termenele specificate pe factură sau în bonul de comandă, ratele aferente sau restul de plată, contractul se consideră încetat de drept, iar Agenția are dreptul de a anula rezervările efectuate în beneficiul Călătorului cu reținerea din avans a penalitătilor prevăzute la art. 5.2. Diferența, dacă există, se va rambursa călătorului.

5.7. Modificările de orice tip aduse unei rezervări (perioadă, hotel, tip de cameră, nume turisti, vârstă copii etc) sunt acceptate doar cu acordul furnizorului de servicii, în caz contrar sunt considerate anulări și se penalizează conform condițiilor de anulare prezentate la art. 5.2. Confirmarea modificărilor aduse unei comenzi se va face în funcție de disponibilitate și la tariful din acel moment pe care îl are furnizorul de servicii care a confirmat rezervarea inițială.

Agenția îşi rezervă dreptul de a aplica o taxă de modificare pentru a acoperi costurile administrative care pot rezulta din această acțiune de modificare solicitată de către călător. Aceasta taxa diferă faţă de taxele impuse direct de către furnizorul de servicii turistice. Valoarea minimă a acestei taxe de modificare impusă de către Agenție este de 25 euro și crește în funcție de complexitatea cererii de modificare venită din partea Călătorului.

Modificarea efectivă a rezervării se va face doar după primirea în prealabil a acordului Călătorului cu privire la costurile și condițiile transmise de către Agenție.

5.8. În cazul în care plata pentru serviciile de călătorie interne a fost făcută cu, sau și cu vouchere de vacanță, penalizarea se va deduce în primul rând din valoarea voucherelor de vacanță. Dacă penalizarea este mai mare decât valoarea voucherelor de vacanță, diferența care depășește valoarea voucherelor de vacanță se va reține din valoarea achitată prin alte instrumente de plată. În cazul în care valoarea voucherelor de vacanță este mai mare decât valoarea penalizării, diferența nu se restituie nici în vouchere și nici în numerar în cazul în care Călătorul nu dorește un alt serviciu turistic.

În situația în care Călătorul iși manifestă dorința de a achiziționa un alt serviciu turistic, pentru o perioadă ulterioară, atunci diferența dintre valoarea voucherelor și valoarea penalizării se va utiliza pentru acest nou serviciu. Termenul în care Călătorul poate solicita noul pachet de servicii de călătorie este de maxim 2 luni de la data rezilierii contractului/renunțarea la serviciile de călătorie inițiale. În cazul în care Călătorul nu iși exprimă opțiunea în aceasta perioada, Agenția nu îi mai poate oferi acestuia niciun pachet de servicii de călătorie ulterior.

5.9. Pentru biletele de odihnă și/ sau de tratament cumpărate prin organizații sindicale, Agenția va face restituiri numai în baza cererilor de renunțare contrasemnate și ștampilate de reprezentantul organizației sindicale.

VI. Reclamații

6.1. În cazul în care Călătorul constată că serviciile prestate de Furnizor sunt la un nivel de calitate inferior față de clasificarea turistică oficială sau fața de prezentarea serviciilor, acesta va intocmi o sesizare în scris, clar și explicit, cu privire la deficiențele constatate în timpul călătoriei și o va transmite atât Furnizorului de servicii de călătorie (conducerii hotelului/ Furnizorului / Transportatorului), cât și Agenției.

Datele de contact ale Agenției pentru situații de urgență sunt următoarele:

Numere de telefon:

Luni - Vineri (intre orele 09:00- 18:00): 0040 376 444 888

În afara orelor de program și în zilele de Sărbători legale: 0040 755 379 497

Adresa de email:

Luni - Vineri (intre orele 09:00- 18:00): reclamatii@travos.ro

6.2. În cazul imposibilității soluționării sesizării în timpul călătoriei, Călătorul are obligația de a solicita reprezentanților Furnizorului (unității de cazare) să confirme în scris faptul ca s-a luat cunostință de către acestia (conducerea hotelului) despre problemele reclamate și ca acestea nu au putut fi soluționate la fața locului sau ca au fost soluționate doar parțial. Documentul respectiv va fi transmis Agenției, impreună cu reclamația, în maxim 5 zile lucrătoare de la data de incheiere a serviciilor de călătorie. Agenția iși rezervă dreptul de a nu lua în considerare nici o reclamație transmisă după trecerea celor 5 zile lucrătoare de la încheierea călătoriei.

6.3. Agenția va transmite raspunsul la reclamație în maxim 30 (treizeci) de zile calendaristice de la data primirii reclamației.

6.4. Răspunsul furnizorului de servicii de călătorie comunicat Agenției va fi transmis Călătorului în cel mult 3 zile lucrătoare de la primirea acestuia. Agenția nu poartă nici o raspundere pentru nesoluționarea sau soluționarea nefavorabila a reclamațiilor adresate Furnizorilor de servicii de călătorie, în ce privește serviciile acestora achiziționate prin intermediul Agenției.

6.5. Soluționarea alternativa a litigiilor (”SAL”) reprezintă un mecanism alternativ sistemului judiciar, prin care consumatorilor li se ofera posibilitatea de soluționare a litigiilor pe care le pot avea cu comercianții, atunci când se confrunta cu o problema legată de achiziționarea unui produs sau serviciu. Astfel, reclamațiile impotriva comerciantilor sunt prezentate voluntar de către consumatori, urmând a fi soluționate intr-un mod independent, imparțial, transparent, rapid și echitabil. Directia de soluționare alternativa a litigiilor (Directia SAL) din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (”ANPC”), are competența să soluționeze alternativ litigii naționale și transfrontaliere izvorâte din contractele de vanzări sau din contractele de prestări servicii încheiate cu un comerciant care desfasoară activități în România, în sectoarele de activitate în care ANPC este competentă, în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comerciant.

VII. Documentele contractului se constituie ca anexă la acesta și sunt următoarele:

 1. a) termenii și condițiile website-ului travos.ro;
 2. b) detaliile și mentiunile aferente condițiilor de rezervare, plata, anulare și modificare afișate în pagina de rezervare si primite pe email;
 3. c) voucherul, biletul de odihna/tratament, biletul de excursie, bonul de comanda, bilet de avion, după caz.

VIII. Prelucrarea datelor cu caracter personal.

8.1 Datele cu caracter personal prelucrate de SUNAIR CONSULTING SRL

Prelucrarea datelor cu caracter personal reprezintă orice operațiune sau set de operațiuni care se efectuează asupra datelor dumneavoastră cu caracter personal.

SUNAIR CONSULTING SRL poate prelucra următoarele date cu caracter personal: nume, prenume, număr telefon, adresa domiciliu, adresa de e-mail, serie și nr. carte de identitate, serie și nr. pașaport, CNP, data nașterii, vârsta copiilor, apartenența la sindicate, locul de muncă, numele companiei (dacă este aplicabil), numărul de inregistrare TVA (dacă este cazul).

8.2 Persoanele vizate: călători/turisti/beneficiari ai serviciilor de călătorie sau turistice, reprezentanți/împuterniciți/persoane de contact (parteneri contractuali) din cadrul companiilor sau instituțiilor/autorităților publice.

8.3 Scopurile colectării datelor cu caracter personal.

Prelucrăm datele cu caracter personal, colectate în baza prezentului contract, în urmatorele scopuri:

- Rezervarea, intermedierea, ofertarea și/ sau comercializarea serviciilor de călătorie, altor servicii turistice, evenimente culturale/sportive sau de alta natură, servicii de agrement sau călătorii de afaceri, executarea contractelor – respectiv în vederea îndeplinirii obligațiilor contractuale pe care ni le asumam față de dumneavoastră;

- În vederea îndeplinirii obligațiilor legale stabilite în sarcina noastră.

8.4. Destinatarii datelor dumneavoastră cu caracter personal.

SUNAIR CONSULTING SRL va considera toate informațiile colectate de la dumneavoastră ca fiind confidențiale și nu le va partaja cu terți (cu excepția acelor persoane fizice și/ sau juridice implicate în prestarea serviciilor rezervate sau achiziționate de dumneavoastră, respectiv partenerilor SUNAIR CONSULTING SRL de afaceri, inclusiv partenerilor din afara Uniunii Europene, în cazul în care fără partajarea datelor dumneavoastră nu ați putea beneficia de serviciile achiziționate) fără consimțământul dumneavoastră expres și anterior.

De asemenea, vom putea furniza datele dumneavoastră cu caracter personal către autorități publice centrale și locale, autorități judecătorești, poliție, parchet (în limitele prevederilor legale și/ sau ca urmare a unor cereri intemeiate și expres formulate), etc.

8.5. Durata prelucrării datelor cu caracter personal.

SUNAIR CONSULTING SRL va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pâna la finalizarea scopului pentru care au fost colectate sau ulterior, conform obligațiilor legale stabilite în sarcina noastră.

Ulterior, dacă dumneavoastră sau reprezentantul legal/imputernicit nu veți exercita dreptul de opoziție/de stergere, conform legii, aceste date vor fi arhivate de către SUNAIR CONSULTING SRL pe durata de timp prevazută în procedurile interne sau vor fi distruse.

8.6. Drepturile persoanelor vizate. Conform prevederilor legale aplicabile, beneficiati de următoarele drepturi: dreptul de a fi informat, dreptul de acces, dreptul la rectificare, dreptul de ștergere a datelor ("dreptul de a fi uitat"), dreptul la restricționarea prelucrării, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziție și drepturi legate de procesul decizional individual automatizat, inclusiv crearea de profiluri.

De asemenea, vă este recunoscut dreptul de a depune o plângere în față unei autorități de supraveghere și de a introduce o cale de atac judiciară. În acest scop, în România, autoritatea de supraveghere este: www.dataprotection.ro

8.7. Exercitarea drepturilor dumneavoastră. Pentru exercitarea acestor drepturi vă puteți adresa SUNAIR CONSULTING SRL prin transmiterea unei cereri scrise, datate și semnate la adresa: Sat Rediu NC 1433/2, Comuna Rediu, Judet Iași, România sau prin transmiterea unui e-mail către gdpr@travos.ro.

8.8. Prin acceptarea/semnarea prezentului contract, dumneavoastră confirmati ca ați citit, ați fost informat(a) corect, complet, ați luat cunostință de conținutul acestui document, îl înțelegeți pe deplin și sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal ale dumneavoastră și ale persoanelor pentru care faceți rezervarea, de către SUNAIR CONSULTING SRL.

8.9. Consimțământul parental în contextul prelucrarii datelor cu caracter personal ale minorilor (se va completa doar dacă vor există minori - beneficiari indirecți ai serviciilor contractate).

Subsemnatul(a),..........................................................................................., (nume – prenume: părinte / reprezentant legal / împuternicit al reprezentanților legali), în calitate de: (părinte / reprezentant legal / împuternicit al reprezentanților legali) al minorului / minorilor, prin prezenta consimt în numele lui/lor ca Sunair Consulting SRL să poată prelucra datele cu caracter personal legate de numele și vârsta minorului(lor), serie și număr pașaport / carte de identitate, în scopul rezervării / comercializării pachetelor turistice / biletelor de avion al căror beneficiar direct sau indirect va fi minorul.

Prin semnarea prezentului contract confirm că am citit, am fost informat(ă) corect, complet, am luat cunoștință și înțeleg pe deplin drepturile de care beneficiez privind protecția atât a datelor personale proprii, cât și protecția datelor personale ale minorului.

IX. Dispozitii finale

9.1. Prezentul contract a fost incheiat în 2 (doua) exemplare, cîte unul pentru fiecare parte și este încheiat cu respectarea prevederilor legislației în vigoare. Se consideră parte integrantă a acestui contract, ca anexa la contract, documentul:

 1. a) voucherul/ Bonul de comandă/ anexa de contract/ biletul de odihna-tratament/ biletul de excursie/ factura și orice alt document acceptat de ambele parti
 2. b) programul turistic (în cazul turismului organizat/ grupuri)

9.2. Contractul poate fi prezentat și sub forma oricarui alt inscris, inclusiv pe website-ul Agenției, cu condiția ca:

 • Călătorul să fie informat despre toate serviciile contractate, condițiile și termenii de rezervare și anulare, și
 • Călătorul iși exprima consimtământul de primire a contractului în orice mod inclusiv dar fără a se limita la acțiunea de a bifa casuța ,,Sunt de acord cu Termenii și Condițiile site-ului travos.ro" de pe site-ul Agenției, odată cu efectuarea rezervării.

9.3. Contractul este valabil și transmis în scris sau prin alt suport durabil (printat sau email), inclusiv în cazul în care este disponibil pentru accesare și vizualizare direct în contul clientului de pe site-ul Agenției.

9.4. Deoarece Asigurarea împotriva insolvenței Agenției de Turism se aplică exclusiv contractelor de pachete de servicii de călătorie sau servicii unice asociate, asa cum sunt specificate în OG2/2018, aceasta nu se aplică prezentului contract.

9.5. Contractul se consideră finalizat odata cu data de încheiere a prestării serviciilor de călătorie contractate iar raspunderea Agenției înceteaza la data expirării termenului de depunere a reclamațiilor.